Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Udruženje sudija prekršajnih sudova protivi se rešenjima koja se odnose na predloženi sastav Visokog saveta sudstva i uvođenje Pravosudne akademije kao jedinog puta za izbor sudija na stalnu funkciju


Bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije neće se ići u dalju proceduru usvajanja ustavnih amandmana, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Mirko Čikiriz na trećem okruglom stolu u okviru javne rasprave o Radnom tekstu amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Čikiriz je dodao da će po završetku javne rasprave usaglašen Nacrt izmena Ustava Srbije biti poslat toj komisiji, a da će posle njenog mišljenja o predloženim amandmanima svoj stav izraziti i Narodna skupština Republike Srbije, a potom i građani na referendumu.

"Ništa se ne radi na brzinu i preko noći, ceo proces je transparentan i inkluzivan. Ovakav proces javne rasprave pokazuje da Srbija teži evropskim standardima i načelima i još većem stepenu demokratizacije društva", rekao je Čikiriz koji je zahvalio učesnicima rasprave u Nišu, među kojima su bili nosioci pravosudnih funkcija, njihova udruženja, građani, predstavnici OEBS-a...

Čikiriz je rekao da je Radni tekst izmena Ustava rađen po ugledu na zemlje koje imaju sličan pravosudni sistem, dodajući da nigde u svetu ne postoji potpuno samostalno sudstvo i tužilaštvo, koje je samo sebi odgovorno, te da su u centru pažnje ustavnih promena građani Srbije i njihovo pravo na nepristrasno i zakonito suđenje, kao i stvaranje nezavisnog, ali odgovornog pravosuđa.

Pomoćnik ministra pravde Jelena Deretić rekla je da ustavne promene predstavljaju najvažniji zadatak, ali i najveći izazov kada je u pitanju ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i da je cilj Ministarstva pravde da dođe do najboljih mogućih rešenja.

Predsednik skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović rekao je da su predloženi ustavni amandmani dobro izbalansirani u smislu ravnoteže između nosilaca pravosudnih funkcija i njihove odgovornosti, kao i da se njima dodatno pružaju garancije za nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija i umanjuje uloga Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije.

"Važno je istaći da su ustavni amandmani apsolutno usklađeni sa stavovima Venecijanske komisije i nama je tu kao državi prostor ograničen jer smo prihvatili da uđemo u EU, a to kada je pravosuđe u pitanju znači da naša rešenja moraju da budu u skladu sa standardima te komisije", naveo je Martinović.

Savetnik za reformu pravosuđa pri Misiji OEBS-a u Srbiji Mauricio Salustro naveo je da je za tu misiju veoma bitno da posmatra proces debate o predloženim amandmanima, za koju se nada da će biti konstruktivna i bez bespotrebne tenzije.

Generalni sekretar Udruženja sudija prekršajnih sudova republike Srbije Mirjana Nikolić pohvalila je određena rešenja, poput ukidanja trogodišnjeg probnog perioda za izbor na stalnu sudijsku funkciju, ali je ukazala da predloženi amandmani izazivaju utisak da će pravosuđe biti zavisnije od izvršne i zakonodavne vlasti.

U tom smislu pomenula je da se to udruženje protivi rešenjima koja se odnose na predloženi sastav Visokog saveta sudstva i uvođenje Pravosudne akademije kao jedinog puta za izbor sudija na stalnu funkciju.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.02.2018.
Naslov: Redakcija