Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBE O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODSTICANJA RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA: Opredeljene tri milijarde dinara


Vlada Republike Srbija donela je uredbe kojima je definisala da se od tri milijarde dinara koje su namenjene razvoju preduzetništva, čak dve izdvoje za nabavku nove opreme za mala i srednja preduzeća.

Za dodelu tih para biće raspisan javni poziv, a onima koji ispune uslove država će odobriti bespovratnu pomoć do 25 odsto od neto vrednosti opreme, koja ne može biti manja od 500.000, niti veća od pet miliona dinara.

Privredni subjekt koji želi da konkuriše u obavezi je da obezbedi sopstveno učešće u visini 5% neto vrednosti proizvodne opreme, dok će se preostalih 70% obezbediti iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga.

Na konkurs se mogu javiti preduzeća iz prerađivačkog sektora koji se ne bave proizvodnjom duvanskih proizvoda, energenata, čelika, eksploziva, oružja ili municije, kao i ona koja se bave snabdevanjem vode, upravljanjem otpada, obezbeđivanjem smeštaja i ishrane, ali i stručne i naučne delatnosti ili inženjerstvom.

Pored dve milijarde koje su obezbeđene za sufinansiranje opreme malih i srednjih preduzeća, država je opredelila i dodatnih 850 miliona za podsticaj preduzetništva kroz razvojne projekte, odnosno kupovinu, dogradnju ili adaptaciju proizvodnog prostora ili skladišta, trajna obrtna sredstva ili kupovinu softvera i računarske opreme. Za ovaj program finansijska podrška će biti 20 odsto od vrednosti investicije, odnosno 30 odsto za privrednike koji rade u nerazvijenim područjima. Iznos ovih bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000 dinara za sve privredne subjekte.

Treći program koji će biti subvencionisan odnosi se na početnike i za njih je država obezbedila 150 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 24.01.2020.
Naslov: Redakcija