Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: MUP postupajući po Upozorenju Poverenika obrisao zbirke podataka o ličnosti koje je obrađivao bez zakonskog osnova


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dopis kojim ga ministarstvo obaveštava da su sve policijske uprave u periodu od 28.11.2017. do 07.12.2017. godine formirale komisije koje su izvršile brisanje (uništile spaljivanjem) podatke o ličnosti koji su obrađivani u dosijeima bezbednosnih sektora bez zakonskog osnova, te da je na ovaj način ministarstvo u potpunosti postupilo u skladu sa Upozorenjem koje je Poverenik uputio.

Prethodno je u junu 2017. Poverenik (nakon sprovedenog nadzora u slučaju javnosti poznatom kao "prikupljanje F dijagnoza") uputio MUP-u Upozorenje da ministarstvo vrši nezakonitu obradu podataka o zdravstvenom stanju građana kao naročito osetljivih podataka o ličnosti, sadržanih u dosijeima bezbednosnih sektora u obrascima "D14- pregled duševnih bolesnika", kao i da nedozvoljeno obrađuje podatke o ličnosti još nekih kategorija lica (npr. sadašnjih, penzionisanih i bivših radnika MUP-a koji stanuju na sektoru, lica koja poseduju amaterske radio stanice, navijača i sl.) bez zakonskog osnova ili pristanka lica.

Na Upozorenje, MUP je početkom jula 2017. odgovorio izjašnjenjem da će "Direkcija policije, Uprava policije i Uprava saobraćajne policije započeti rad na pripremi predloga Obaveznih instrukcija o načinu organizovanja rada na bezbednosnim sektorima koji ima za cilj trajnog otklanjanje nepravilnosti koje su navedene u Upozorenju Poverenika".

Poverenik je i tada naglasio da je veoma važno da navedena instrukcija bude pripremljena i da njena primena počne u što je moguće kraćem roku, te da se tako prevaziđu brojni problemi nasleđeni iz prošlosti, a predugo tolerisani.

U skladu s navedenim Poverenik ocenjuje da je akcijom brisanja, odnosno uništavanja ličnih podataka iz zbirki koje su vođene bez valjanog pravnog osnova MUP učinio dobar korak, ali još jednom upozorava da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova tako i generalno, potrebno mnogo više. Nužna je potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Republike Srbije prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti.

U vezi sa stanjem u oblasti unutrašnjih poslova, Poverenik podseća da je MUP, još 2014. godine počelo rad i izradilo, uz dobru saradnju sa Poverenikom, Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, s ciljem da donošenjem tog zakona otkloni sve teškoće u sprovođenju i izvršavanju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012), ali da do danas procedura usvajanja tog zakona nije sprovedena.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 26.12.2017.
Naslov: Redakcija