Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O UDŽBENICIMA: Predviđeno je osnivanje Centra za niskotiražne udžbenike, koji bi trebalo da reši problem materijala na jezicima nacionalnih manjina, ali i udžbenika prilagođenih slabovidoj deci, kao i literaturu za srednje stručne škole koju izdavači, zbog malog broja primeraka, ne žele da štampaju


Nacrt zakona o udžbenicima donosi brojne novine, a jedna od ključnih je to što će zbog odredbe da je udžbenik osnovno didaktičko sredstvo u bilo kom obliku ili mediju, udžbenici moći da budu digitalni, a kada to bude ozakonjeno, biće usvojeni standardi za njegovu izradu, kao i novi plan udžbenika, navela je pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković.

- Ovo rešenje omogućiće jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje, a učenicima će digitalni udžbenici biti zanimljiviji i funkcionalniji, što će uticati i na povećanje njihovih znanja i veština-kaže pomoćnica ministra prosvete, uz opasku da će osnova za učenje i dalje, u najvećem broju slučajeva, ostati papirni udžbenički kompleti.

Novina je i to što je predviđeno ukidanje kvota po kojoj su za neki udžbenik, da bi bio u upotrebi, morali da se izjasne nastavnici najmanje pet odsto đačke populacije. Ova odredba u prethodnom zakonu uvedena je jer je postojalo gotovo 80 licenciranih izdavača udžbenika na tržištu. Kada je uvedeno da je minimalna kvota da se neka knjiga nađe u učionici, da iz nje uči najmanje pet odsto učenika, mnogi su nestali sa tržišta, a opstali su samo najveći.

Kako bi se smanjila cena udžbenika i ukinulo crno tržište Nacrt zakona predviđa i da će škole udžbenike moći da nabavljaju posredstvom učeničkih zadruga. Provizije koje uzimaju posrednici mogle bi da budu podeljene napola, tako da deo ostaje zadruzi, a za drugi iznos dala da bude povoljnija cena.

Izmenjen je i način za podnošenje rukopisa i odobravanje udžbenika, tako da rokovi za ovaj posao budu kraći, a procedura jednostavnija. Biće ukinute i liste pregledača udžbenika, koje je do sada potpisivao ministar, a novi propis definiše kriterijume ko može biti pregledač, sa namerom da ta lista bude duža, bez sukoba interesa i kako bi proces bio transparentniji.

I dalje će postojati obaveza da se isti udžbenici koriste u školama četiri godine, to jest da se na svake četiri godine biraju novi udžbenici. Samo u izuzetnim slučajevima, uz saglasnost Ministarstva prosvete, škole će moći da promene knjige koje koriste usred četvorogodišnjeg ciklusa.

Jedna od novina biće i Centar za niskotiražne udžbenike, koji bi trebalo da reši problem materijala na jezicima nacionalnih manjina, ali i udžbenika prilagođenih slabovidoj deci, kao i literaturu za srednje stručne škole koju izdavači, zbog malog broja primeraka, ne žele da štampaju. Dodatna sredstva za ovaj fond biće obezbeđena iz budžeta. Izdavači koji ne budu objavljivali niskotiražne udžbenike, a obavezali su se na to, ili oni koji ne budu uplaćivali novac u fond, biće kažnjeni.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Devečerski, 25.12.2017.
Naslov: Redakcija