Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Tokom 2018. godine očekuje se početak primene novog Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i predlaganje ustavnih amandmana


- Niko ne može da traži niti od sudija, niti od tužilaca da obrazlažu svoje odluke - ističe ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburovićeva je rekla da nije primereno da bilo ko, pa čak i novinarska udruženja, traže obrazloženje od Republičkog javnog tužioca (RJT) zašto je određeno tužilaštvo donelo određenu odluku.

"Sve što sudije i tužioci imaju da kažu, govore u obrazloženju svoje odluke, a niko ne može da ih komentariše", rekla je Nela Kuburović, osvrćući se na zahtev novinarskih udruženja da RJT obrazloži odluku povodom postupka i slučaja napada na novinare tokom inauguracije predsednika Republike.

Sa druge strane, Kuburovićeva smatra da su pravosudni organi Srbije "i te kako posvećeni", kada je reč o procesuiranju svih prijava koje se odnose na napade na novinare i to, kako je rekla, ne govori samo kao političar, već i kao član Državnog veća tužilaca.

Takođe, ministarka kaže da je upoznata da je RJT donela uputstvo o hitnom postupanju kada je reč o napadima na novinare, a doneta su i posebna uputstva koja se odnose na evidentiranje svakog napada na novinare i potpisan je poseban protokol između Tužilaštva i MUP-a.

"Tako da verujem da postoji posvećenost pravosudnih organa u procesuiranju. A zašto je doneta odluka u konkretnom slučaju, mislim da je dovoljno ono što je navedeno u obrazloženju", zaključila je Kuburovićeva.

Ministarka je napomenula da reformom pravosuđa u 2018. godini Srbiju pre svega očekuje početak primene novog Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), kao i predlaganje ustavnih amandmana, koji je možda i najkrupniji reformski iskorak.

"Verujemo da će Zakon o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji počinje sa primenom 1. marta 2018. godine, kroz formiranje posebnih odeljenja u Višim tužilaštvima i posebnim odeljenjima u Višim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, pre svega pospešiti borbu protiv korupcije, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije", rekla je Kuburovićeva.

Svakako, kako je dodala, nastavlja se i sa reformskim procesima koji predstavljaju i ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

Kada je reč o ustavnim promenama, Kuburovićeva kaže da je Ministarstvo pravde prethodnih pet meseci sprovodilo konsultativni proces i javnu raspravu koja je započela u maju i bila organizovana zajedno sa Kancelarijom za civilno društvo, te da je održano šest okruglih stolova i da je, pre desetak dana, taj proces završen.

"Kada sumiramo i analiziramo sve što je bilo dostavljeno u pismenom obliku i ono što je izneto tokom javne rasprave, Ministarstvo pravde do kraja godine izaći će sa konkretnim predlozima koji će biti dostavljeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje, ali isto tako, otvoriće se javna rasprava u Srbiji, kako bi svi zainteresovani mogli da iznesu svoje mišljenje na predloge amandmana", rekla je ministarka.

Podvlači da, bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, Ministarstvo pravde ne može da uputi predlog Narodnoj skupštini na razmatranje i dodaje da će tokom ove nedelje, doći i ekspert iz Venecijanske komisije koji će zajedno sa predstavnicima Ministarstva, imati prilike da se susretne sa predstavnicima udruženja sudija i tužilaca i da veruje da će upravo njegova ekspertska pomoć biti veoma važna, prilikom predlaganja amandmana.

Izvor: Vebsajt RTS, 23.11.2017.
Naslov: Redakcija