Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: Od 1. januara 2016. godine uvodi se obavezna taksa za javne servise. Ministarstvo kulture i informisanja poziva RTS i RTV da angažuju sve kapacitete za početak naplate takse


Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je rukovodstvo dva javna medijska servisa, RTS i RTV, da hitno angažuju sve raspoložive kapacitete za početak naplate takse za javni medijski servis od 1. januara 2016. i upozorava da će, izbegavanjem te zakonske obaveze, dovesti u pitanje ne samo položaj svojih zaposlenih, već i programske zadatke prema građanima Srbije.

Umesto da se vreme nakon usvajanja Zakona o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dalje: Zakon) 2. avgusta 2014. godine, iskoristi za ozbiljne pripreme njegove primena, koja počinje 1. januara 2016. godine, generalni direktor RTS u javnosti nepotrebno stvara zabunu o obaveznosti naplate takse definisane Zakonom, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo podseća da je Zakon precizno definisao obavezu RTS i RTV, da oforme jedinstvenu evidenciju obveznika plaćanja takse do 1. oktobra 2015. godine i napominje da se državi ne može pripisivati odgovornost za to što ova obaveza nije do sada ispunjena.

Generalni direktor RTS-a izjavio je pre nekoliko dana da Vlada Republike Srbije mora pronaći rešenje za naplatu takse, jer je njena Zakonska obaveza da omogući stabilno finansiranje javnog medijskog servisa.

Visina takse za javne servise od 1. januara 2016. godine iznosiće 500 dinara.

ZAKON O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014)

3.1 Taksa za javni medijski servis

Član 37

Osnovna delatnost javnog medijskog servisa finansira se iz takse, u skladu sa ovim zakonom.

Visina takse je jedinstvena na celoj teritoriji Republike Srbije i ne može iznositi više od 500,00 dinara.

Odluku o utvrđivanju visine takse utvrđenu stavom 2. ovog člana, donose Upravni odbori RTS i RTV zajednički, na osnovu analize neto troškova obavljanja osnovne delatnost javnog medijskog servisa iz člana 3. stav 1. ovog zakona, uzimajući u obzir neto-korist od komercijalne eksploatacije sadržaja proizvedenih u okviru osnovne delatnosti javnog medijskog servisa, najkasnije do 30. juna 2015. godine.

Odluka o utvrđivanju visine takse objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Visina takse usklađuje se, jednom godišnje, na osnovu indeksa rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Odluku o usklađivanju visine takse donosi Upravni odbor RTS-a u roku od 15 dana od dana objavljivanja Indeksa potrošačkih cena za mesec septembar u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Odluka o usklađivanju visine takse iz stava 6. ovog člana primenjuje se od 1. januara 2017. godine.

Odluka o usklađivanju visine takse objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija