Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Predlog zakona, koji je povučen iz skupštinske procedure sa formiranjem nove Vlade RS, naći će se ponovo, neizmenjen, pred ministrima, a zatim i poslanicima, najverovatnije u novembru 2017. godine, Roditelji najavljuju proteste jer ne žele obeštećenje, već istrage


Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je povučen iz skupštinske procedure sa formiranjem nove Vlade Republike Srbije, naći će se ponovo, neizmenjen, pred ministrima, a zatim i poslanicima, najverovatnije u novembru, potvrđeno je u Vladi.

Komitet ministara Saveta Evrope "lupio je packu" našoj zemlji, kada je, analizirajući ispunjenost presuda Evropskog suda za ljudska prava, konstatovao da leks specijalis još nije usvojen, iako je rok za ispunjavanje presude u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije istekao u septembru 2014. On je pozvao Srbiju da donese preporučeni propis, a ovim predmetom ponovo će se baviti u decembru.

- Radna grupa Ministarstva pravde, koju su činili predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, i grupa roditelja dece izradila je Nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je usvojila Vlada i prosledila Narodnoj skupštini Republike Srbije. Zbog formiranja nove Vlade Predlog zakona je povučen iz procedure. Verujemo da će nova Vlada uskoro usvojiti taj Nacrt i proslediti ga poslanicima na usvajanje - kažu u Ministarstvu pravde.

U Ministarstvu još kažu da je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu na njihov Nacrt zakona i da je usvojena većina preporuka SE. Roditelji, međutim, nisu zadovoljni. Iako međusobno podeljeni, oni se slažu u jednom - ne žele obeštećenja za svoju decu za koju sumnjaju da su nestala, već hoće istrage.

- Očekivali smo privremenu rezoluciju Komiteta ministara, pa smo pre 20 dana, preko "Yucom-a" i "Astre", izlobirali da se neispunjenost presude u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije" nađe na dnevnom redu - kaže Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja.

On dodaje da se ova grupa ne slaže da se predlog propisa koji je povučen iz skupštinske procedure vrati neizmenjen:

- On ne zadovoljava osnovne elemente iz presude Suda u Strazburu. Pošto nema istraga, nećemo dobiti ni istinu o svojoj deci. Ukoliko budu gurali isti predlog, započećemo celodnevne proteste i o tome obavestiti Komitet ministara. -

Za razliku od Beogradske grupe, Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" ne želi donošenje leks specijalisa dok se ne formira nezavisna komisija, koju su dogovorili prvo sa Direktoratom policije, a zatim i ministrom unutrašnjih poslova.

- Ministar Stefanović je dva puta urgirao da sve relevantne institucije daju predstavnika u nezavisnu komisiju, u kojoj bi roditelji i krvni srodnici bili partneri u istragama. Tražićemo od ministra da obelodani ko nije dao svoje predstavnike i opstruisao rad komisije. Zasada znamo da kandidate nije dalo Republičko tužilaštvo - kaže Radiša Pavlović iz Udruženja.

On dodaje da donošenje zakona pre nezavisnih istraga, koji guraju "Yucom" i "Astra", ne žele svi roditelji nestale dece. Takođe navodi da su prikupili dovoljno dokaza da je u pitanju organizovani kriminal krađe beba, i da postoje zakonski uslovi da se komisija formira.

- Bili smo strpljivi, verujemo vrhu države i očekujemo formiranje komisije u narednim danima. Ukoliko izigraju dogovor, započećemo proteste - poručuje Pavlović.

Sud u Strazburu presudio je u korist Zorice Jovanović, u septembru 2013. godine, jer nije dobila verodostojne informacije o sudbini svog sina, za kog sumnja da je nestao iz porodilišta 1983. Tada je naložio da Srbija reši sve slične slučajeve, a Komitet ministara nas je pre nekoliko dana podsetio na obavezu da se pridržavamo presuda Strazbura.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 23.09.2017.
Naslov: Redakcija