Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET EVROPE POZIVA SRBIJU DA HITNO USVOJI ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta


Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da hitno usvoji Zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, navodi se u privremenoj rezoluciji.

Savet Evrope je izrazio zabrinutost zbog činjenice da još nije usvojen Zakon koji treba da omogući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanović protiv Srbije) i pored upornih poziva ovog tela i garancija vlasti u Beogradu.

U odluci se podseća da Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Ministarstvo pravde veruje da će Vlada Republike Srbije uskoro usvojiti Nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji.

Podsećaju da je ranija Vlada Republike Srbije zakonski nacrt usvojila i prosledila ga poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije na usvajanje, ali je zbog formiranja nove Vlade premijerke Ane Brnabić Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, za koji je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.

Precizira se da je to uobičajeni postupak pri formiranju nove vlade.

"Ministarstvo pravde će kao i do sada nastaviti da u svom domenu čini sve kako bi roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta došli do istine", navode nadležni u ovom Ministarstvu i upućuju da se sva pitanja u vezi sa komisijom, čije je formiranje inicirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, adresiraju na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Vebsajt N1, 21.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija