Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O NACIONALNOJ AKADEMIJI ZA JAVNU UPRAVU: Akademija će funkcionisati kao nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i imaće mogućnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vodećim svetskim univerzitetima. Osnivanje Akademije očekuje se sredinom 2018. godine


Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu nalazi se na dnevnom redu Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije 3. oktobra 2017. godine, dok se osnivanje Akademije očekuje sredinom naredne godine, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

"Cilj Vlade je da ima profesionalnu, efikasnu i ljubaznu javnu upravu i na republičkom i na lokalnom nivou", istakla je Brnabić, dodajući da je to posebno važno na lokalnom nivou.

Vlada Srbije je 22. septembra 2017. godine usvojila Predlog zakona kojim će se, kako je saopšteno, obezbediti jednake mogućnosti za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, što će omogućiti dalje unapređenje njenog rada i podizanje kvaliteta usluga građanima i privredi.

Nacionalna akademija funkcionisaće kao nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i imaće mogućnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vodećim svetskim univerzitetima.

Brnabić je rekla da se do sada na obuci lokalne samouprave radilo samo kroz projekte, uglavnom međunarodne, i da se osnivanje Akademije za javnu upravu pripremalo deset godina.

Podsetila je da je na nivou države bilo službi koje su se bavile ljudskim resursima ali sa ograničenim kapacitetima, dok na lokalnom nivou nije bilo sistemskog upravljanja ljudskim resursima.

Premijerka je ukazala da je u pripremi sistemskog rešenja za stvaranje uslova da Srbija stekne kvalitetnu upravu, saradnja bila dobra sa lokalnom upravom, međunarodnim organizacijama i privatnim sektorom.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić izjavio je da se sve čini kako bi se uveo red u administraciji i obezbedio bolji učinak javne uprave.

Ružić je na sastanku Mreže Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za upravljanje ljudskim resursima rekao da očekuje da se uskoro u parlamentu nađe Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, jer novi propisi donose unapređenja potrebna za rad Nacionalne akademije za javnu upravu.

Podsetio je da Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu već u skupštinskoj proceduri i da se tim zakonom obezbeđuje da zaposleni u lokalnim samoupravama imaju isti obim i kvalitet stručnog usavršavanja kao i oni u državnim organima.

Ocenio je da uvođenje reda u administraciju i bolji učinak zaposlenih žele i oni koji rukovode lokalnim samoupravama.

"Verujem sa iako nam predstoji veliki rad na promeni odnosa prema poslu polako svi postajemo svesni toga da efikasna i uslužna javna uprava postaje nešto što treba da bude standard nezavisno od bilo kakvih političkih promena", rekao je Ružić.

On je rekao da će se u narednim danima kroz projekat koji realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO i Savetom Evrope, a uz finansijsku podršku EU, početi sprovođenje prvih programa opšteg stručnog usavršavanja zaposlenih u gradovima i opštinama.

"Oko 1.500 naših kolega obučavaće se u oblastima koje su trenutno od izuzetne važnosti za ostvarivanje funkcija lokalne samouprave", ukazao je Ružić.

Dodao je da sve što je do sada urađeno u upravljanju ljudskim resursima samo prvi korak u realizaciji kompleksnijeg cilja, uspostavljanja sistema organizovanog stručnog usavršavanja za sve kategorije zaposlenih u javnoj upravi.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić ocenio je da će Akademija za javnu upravu doprineti boljem radu gradova i opština odnosno promeni slike koju građani imaju o radu tih institucija.

"Akademija će pomoći da lokalne samouprave funkcionišu na isti način, u istim rokovima i na istim zakonskim osnovama", ukazao je Staničić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da javna uprava treba da bude efikasna, ali i ljubazna i da odgovara potrebama građana.

"Nema uspešnog rasta bez jake javne uprave", rekao je Fabrici koji je dodao i da očekuje da će uskoro biti usvojen i zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru i da EU prati šta se dešava u toj oblasti.

On je dodao i da su strukturne reforme javne uprave važno postignuće na putu Srbije ka EU.

Generalni direktor Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković izjavila je da će Akademija za javnu upravu biti kamen temeljac za usavršavanje zaposlenih na centralnom nivou i u lokalnim samoupravama.

Ona je dodala da će Savet Evrope nastaviti da podržava reforme u Srbiji.

Izvor: Vebsajt N1, 25.09.2017.
Naslov: Redakcija