Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI KANDIDATA U POSTUPKU PREDLAGANJA ZA ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA KOJI SE PRVI PUT BIRA: Alumni klub Pravosudne akademije apeluje na Narodnu skupštinu RS da se zastane sa izborom za zamenike javnih tužilaca, po predlogu DVT-a, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o zakonitosti Pravilnika


Nakon što je 19.7.2017. usvojio odluku, Ustavni sud 24.7.2017. dostavio je Alumni klubu Pravosudne akademije pisanu odluku kojom je pokrenuo postupak ocene zakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016 - daje: Pravilnik) i kojom je odredio privremenu meru – suspenziju svih konkursa za nove zamenike tužilaca. Time se javnotužilačka organizacija našla u svojevrsnoj blokadi do konačne odluke Ustavnog suda o zakonitosti Pravilnika. Tim povodom se Ustavni sud nije oglasio nikakvim otvorenim pismom, kako se čulo u javnosti, niti je Ustavni sud demantovao ranije navode Alumni kluba.

Privremena mera Ustavnog suda ne objavljuje se po pravilu u "Sl. glasniku RS" već, zbog svoje hitne prirode i sprečavanja neotklonjive štete, dejstvuje i obavezuje čim je objavljena, pa je dostavljanjem pomenute odluke Alumni klubu Pravosudne akademije (AK PA) omogućeno da se i Narodna skupština detaljno upozna sa njenim razlozima i da odbije da izabere 18 kandidata za zamenike javnih tužilaca po predlogu DVT, što se očekivalo u narednim danima.

AK PA apeluje i zbog 18 kandidata koji se nalaze pred parlamentom, da parlament zastane sa izborom, da ih ne izabere, kako se nakon konačne odluke Ustavnog suda ne bi ispostavilo da su nezakonito postali zamenici tužilaca. Konačna odluka Ustavnog suda bi mogla da ima posledice na sudbinu optužnica i istraga koju bi ti tužioci preduzeli, obzirom da je moguća revizija odluke o njihovom izboru na osnovu Zakona o Ustavnom sudu, te nije potpuno i tačno javno tumačenje Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije da odluke Ustavnog suda deluju samo pro futuro, za budućnost, već one mogu izazvati posledice i na svršene izbore za tužioce.

Ustavni sud ne samo da je prihvatio inicijativu AK PA i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, već je samoinicijativno, po službenoj dužnosti, odlučio da preispita mnoštvo drugih odredaba Pravilnika, pa i one o postojanju nekoliko konkursnih komisija DVT-a.

AK PA će, kao i do sada, biti konstruktivan u prevazilaženju novonastale situacije i predložiće hitne izmene propisa u oblasti izbora tužilaca i sudija u smislu transparentnosti postupka izbora, vladavine prava, što je u interesu svih učesnika u postupku uključujući polaznike Pravosudne akademije i sudijske i tužilačke pomoćnike, navodi se u saopštenju Alumni kluba PA.

Odluku ustavnog suda možete preuzeti u celosti:

Odluka Ustavnog suda od 19.07.2017. godine

Izvor: Vebsajt Alumni klub Pravosudne akademije, 25.07.2017.
Naslov: Redakcija