Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Studenti upisani na osnovne studije i na studije na višim školama do stupanja na snagu ovog Zakona mogu završiti ove studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2015/2016. godine, odnosno do kraja školske 2016/2017. godine za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka. Studenti koji nameravaju i dalje da studiraju, mogu u prvom narednom upisnom roku da upišu željeni fakultet, željeni studijski program i da traže da im se priznaju oni ispiti, koje su položili po prethodnom programu bilo na toj ili nekoj drugoj ustanovi


Akademcima koji su studije upisali pre uspostavljanja "Bolonjskog" sistema, rok za diplomiranje ističe 30. septembra 2016. godine. Stari studenti traže da im se omogući završetak fakulteta pod istim uslovima kao pri upisivanju. Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, tvrdi da se "večitim studentima" pruža još jedna šansa da sa zastarelih studijskih programa, pređu na Bolonju.

Vreme "curi", 30. septembar je sve bliži, a to je poslednji rok za sve akademce koji su indekse dobili još pre 2006. godine, a do danas nisu diplomirali. Rokovi su poslednjih godina, više puta probijani, no država je ovoga puta odlučna - ili diploma ili "Bolonja", ističe pomoćnik ministra prosvete, Milovan Šuvakov.

"Broj studijskih programa koji nisu akreditovani će pasti na nulu, a samim tim i broj onih koji završavaju te programe. S druge strane, studenti koji nameravaju i dalje da studiraju, nemaju nikakve prepreke u tome, oni mogu u prvom narednom upisnom roku da upišu željeni fakultet, željeni studijski program i da traže da im se priznaju oni ispiti, koje su položili po prethodnom programu bilo na toj ustanovi ili nekoj drugoj", objašnjava Šuvakov.

"Apsolutni je imperativ" da vredni akademci, koji beleže napredak na fakultetima iako su studije upisali po starim studijskim programima, ne smeju biti oštećeni uvođenjem dodatnih finansijskih obaveza, poručuju iz Studentske unije Srbije (SUS).

"SUS jeste stava da se studentima, koji su upisali studijske programe po starom sistemu, a koji zaista studiraju i koji beleže napredak, omogući da te programe i završe po istim uslovima po kojima su ih i upisali. Ovo svakako ne znači da na ovaj način želimo da se stimuliše nerad, već znači da smo stava da onima koji su zatečeni u jednom tranzicionom periodu treba pomoći da iz tog prelaznog perioda izađu, a ne samo produžiti rok", navode iz SUS-a.

Koliko je još starih, nezatvorenih indeksa u Srbiji, ne postoji precizna statistika, tek okvirne pretpostavke pokazuju da je "večitih" studenata gotovo dva odsto od ukupnog broja akademaca u Srbiji. Zato iz Univerziteta u Beogradu poručuju da je došao trenutak da se podvuče crta.

"To je jedna odluka koja je bila očekivana, znate to se već nekoliko godina odlaže i izlazi se u susret starim studentima da se produži i sada je već 10 godina od kako je usvojen Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje i 68/2015). Niko ne želi da oteža studentima da završe studije i svima su nam potrebni mladi ljudi sa kvalifikacijama, ali pravila se znaju jako dugo šanse su postojale i u nekom trenutku, znate, mora da se podvuče crta i prosto sada je došao taj trenutak", kaže dr Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu.

Armija studenata, njih 5.500 već je stavilo potpis na peticiju sa za produžavanje rokova, epilog isključivo zavisi od toga koliko će država ostati neumoljiva.

Izvor: Vebsajt N1, Maja Đurić, 25.07.2016.
Naslov: Redakcija