Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O CARINSKI DOZVOLJENOM POSTUPANJU S ROBOM: Sve carinske ispostave obezbeđene elektronskim lokatorima za praćenje robe. Protiv vozača, koji na granični prelaz stignu bez ili sa oštećenim uređajem, biće podnošene prekršajne prijave. Transportnoj firmi tada preti kazna od 50.000 do 1,5 miliona dinara


Uvođenjem lokatora carinici imaju mogućnost da svakog momenta prate kretanje kamiona kroz Srbiju, uoče neobična zaustavljanja i ključno - vide da li iko pokušava da nešto doda tovaru. Za više od mesec dana primene uništeno je čak sto ovih uređaja. U Upravi carina upozoravaju da su za lokatore, kao i za carinske plombe, odgovorni prevoznici. Vozači još nisu kažnjavani, ali će uskoro, ukoliko na granični prelaz stignu bez ili sa oštećenim uređajem - protiv njih biti podnošene prekršajne prijave. Transportnoj firmi tada preti kazna od 50.000 do 1,5 miliona dinara.

Vlada je Uredbom o carinski dozvoljenom postupanju s robom ("Sl. glasnik RS", br. 93/2010, 63/2013, 145/2014, 95/2015, 44/2016, 10/2017, 62/2018 i 93/2018) predvidela uvođenje lokatora na svim kamionima koji prolaze kroz Srbiju. Primena je počela fazno i 20. marta su lokatori uvedeni u sve carinske ispostave. Nabavka softvera i 15.000 uređaja budžet Srbije je koštala 729,3 miliona dinara.

- Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora - objašnjava Sonja Lazarević, pomoćnik direktora Uprave carina. - Zadatak Uprave carine je da obezbedi fiskalne prihode. Očekujemo da će primena lokatora znatno uticati na smanjenje sive ekonomije i sprečavanje krijumčarenja. Pratićemo efekte. Posle tri meseca ćemo analizirati uticaj lokatora. Privreda se žali na zadržavanje na granici, ali toga je bilo i pre nego što su lokatori uvedeni. Zadržavanje direktno zavisi od dinamike rada pograničnih organa naših suseda. Prošlog vikenda je, na primer, bila na snazi zabrana tranzita kroz Mađarsku, što je za vozače kamiona značilo dva dodatna dana čekanja za prelazak granice.

Ukoliko vozač posle pauze primeti da je oštećena omča lokatora ili carinska plomba, carinici savetuju da obavesti policiju ili se javi najbližoj carinskoj ispostavi. Praksa pokazuje da u kamione često pokušavaju da uđu migranti.

- Činjenica da je do sada oko 100 uređaja namerno oštećeno govori nam da smo pogodili metu u centar - kaže Rade Knežević, pomoćnik direktora. - Cilj nam je da se suprotstavimo onima koji su legalne tovare koristili kao paravan za razne zloupotrebe. Svako namerno oštećenje lokatora biće sankcionisano pokretanjem prekršajnog postupka, a odgovorni će nadoknaditi štetu.

Lokator sadrži najvažnije podatke o isporuci. Carinik uz mobilni telefon sa ovog uređaja može da očita vrstu i količinu robe koja je u kamionu, odakle je pošla, gde će se istovariti, ko je prevozi, ko uvozi i ko je odgovoran za dokumentaciju. Iste podatke vide i zaposleni u Komandnom centru Uprave carina. Oni na mapi Srbije svakog trenutka prate kretanje tovara, a ukoliko se nešto dešava sa uređajem - pali se alarm.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 23.03.2019.
Naslov: Redakcija