Zastava Bosne i Hercegovine

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Ukinuti slobodno sudijsko uverenje


Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe predstavljen je na javnoj raspravi u niškoj Skupštini grada, a predlagači izmena - predstavnici Ministarstva pravde, naveli su da su u centru ustavnih promena "građani Srbije i njihovo pravo na nepristrasno i zakonito suđenje".

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Mirko Čikiriz rekao je da je značajan korak napravljen time što je radnim tekstom izmena Ustava ukinut trogodišnji probni mandat za sudije i što se izbor sudija izmešta iz Narodne skupštine Republike Srbije.

"Više neće biti nikakvog političkog uticaja ni na izbor sudija ni izbor Visokog saveta sudstva i Visokog veća tužilaca", ukazao je Čikiriz.

Prema njegovim rečima, izmenom Ustava u Visokom savetu sudstva imaće faktički pet građanskih zaštitnika iz redova kvalifikovanih stručnjaka koji će voditi računa o zaštiti interesa građana.

Prema Čikirizovim rečima, sve primedbe na izmene Ustava kao i odgovori Ministarstva pravde biće objavljeni po završetku javne rasprave tako da će javnost moći da ih vidi.

On je dodao da je većina predloga ugrađena u ustavne izmene.

"Očekujemo da čujemo još konkretnih predloga da bi dobili dobro i odgovorno pravosuđe. Mi do sada, čini nam se, nismo imali ni dobro ni odgovorno pravosuđe", rekao je Čikiriz.

Generalna sekretarka Udruženja prekršajnih sudova Srbije, Mirjana Nikolić, ukazala je da se stiče utisak da će nakon izmene Ustava pravosuđe biti manje nezavisno, odnosno zavisnije od izvršne i zakonodavne vlasti.

"Pre svega imamo primedbe na izbor Visokog saveta sudstva, na broj njegovih članova i na 'zlatan glas' koji se poverava samo jednoj strani. To se kosi s demokratskim načelima", izjavila je Nikolićeva.

Ona je ukazala da Udruženje prekršajnih sudova ima primedbu na to što Pravosudna akademija treba da bude jedini put za izbor sudija, a pozdravlja ukidanje prvog izbora sudija.

Predstavnik Udruženja građana "Istina Tamarini zakoni" Branko Miladinović rekao je da se to udruženje zalaže za reformu pravosuđa i za to da se sudijama uvedu licence i da imaju odgovornost.

"Tražimo da se slobodno sudijsko uverenje, koje nigde u svetu ne postoji, ukine, jer sudije time prenebregavaju zakon, ustav i sudsku zakletvu", rekao je Miladinović i dodao da od Drugog svetskog rata u Srbiji nijedan tužilac nije odgovarao zbog pogrešnih odluka.

Radni tekst izmena Ustava Srbije, kako je ovom prilikom rečeno, po okončanju javne rasprave biće upućen Venecijanskoj komisiji na razmatranje, a po dobijanju njenog mišljenja ići će se u dalju proceduru.

Ona podrazumeva usvajanje Ustavnog zakona u Skupštini Srbije, a zatim izglasavanje na referendumu.

Izvor: Vebsajt N1, 26.02.2018.
Naslov: Redakcija