Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ČETVRTI IZVEŠTAJ O SPROVOĐENJU AKCIONOG PLANA ZA PREGOVARAČKO POGLAVLJE 23: Ispunjeno je oko 71 odsto planiranih aktivnosti. Najbolji rezultati su u oblasti osnovnih prava, dok su najslabiji rezultati u borbi protiv korupcije


Do sada je ispunjeno 71 odsto planiranih aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 (o pravosuđu i osnovnim pravima), najviše aktivnosti ispunjeno je iz oblasti osnovnih prava, dok su najslabiji rezultati u borbi protiv korupcije, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović. Ovi podaci navode se u Izveštaju br. 4/2016 o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23.

"U nekim potpoglavljima smo bili bolji. Kada je reč o osnovnim pravima, tu smo najviše aktivnosti ispunili, dok su najslabiji rezultati u borbi protiv korupcije, ali na neki način imamo i opravdanje jer duži deo godine nismo mogli da predlažemo zakone zbog sprovođenja parlamentarnih izbora", rekla je Kuburović.

Ona je izrazila nadu da će taj zaostatak biti otklonjen 2017. godine, jer je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije u kome učestvuje više ministarstava.

"Kada je reč o Ministarstvu pravde, novina je usvajanje novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) i radi se na specijalizaciji javnih tužilaca i sudija koji će postupati u ovim predmetima", rekla je ona.

Prema njenim rečima, hapšenje pojedinih predsednika sudova pokazuje spremnost države da se bori sa korupcijom bez obzira koju funkciju neko vrši, ali i narušava poverenje građana.

"Sve je to u cilju da otklonimo nedostatke i učinimo pravosuđe efikasnijim", dodala je.

O Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015) koji je stupio na snagu 1. jula 2016. godine, ministarka pravde je navela da su uspeli u tome da 900.000 predmeta bude rešeno do kraja, kao što je ranije i rekla da očekuje.

Ministarka pravde je najavila i novi Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i zaštiti maloletnih lica u krivičnom postupku, koji će tokom sledeće godine biti pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije i istakla da se neće smanjiti granica odgovornosti, ali da će taj zakon regulisati status maloletnika i omogućiti edukaciju sudija i tužilaca koji se bave tim krivičnim delima.

Na pitanje ko snosi odgovornost kada maloletnik počini neko krivično delo, ministarka pravde je rekla da se utvrđuje da li postoji odgovornost roditelja, ali da postoje i vaspitne mere koje se mogu izreći maloletniku.

Prema njenim rečima, radi se i na obuci policajaca i tužilaca koje su predviđene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

Kuburović je najavila i da će martu sledeće godine biti otvoren Privredni i Prekršajni sud u Užicu, nakon toga Prekršajni sud u Požarevcu, kao i početak izgradnje nove Palate pravde u Kragujevcu.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija