Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT UREDBE O BLIŽIM MERILIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Iznos poreske obaveze za paušalne obveznike izračunavaće moderan softver, s tim što će poreznici imati pravo da urade korekciju obaveza. Olakšice, odnosno umanjenja obaveza, mogu očekivati početnici koji imaju manje od 30 godina i stariji od 55 godina, te osobe s invaliditetom. Novi propisi donose i drugačiji način obračuna poreske osnovice, odnosno drugačije koeficijente


Obveznici koji porez plaćaju paušalno će se od naredne godine sresti s brojnim novinama. Naime, uskoro bi trebalo da bude usvojen Nacrt uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, a u skupštinskoj proceduri je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana. Rešenja o godišnjim obavezama paušalni obveznici trebalo bi da dobiju već u januaru 2020. godine.

Oporezivanje paušalnih poreskih obveznika kod nas je godinama bilo prilično haotično. Rešenja su kasnila, a obveznici su se žalili na previsoke namete. Što se tiče novih predloženih rešenja, predsednik Udruženja računovodstvenih agencija Vojvodine UVRA Jovan Beara smatra da im nedostaje ono što je za taj porez najbitnije – jednostavnost.

Novina koje su u proceduri ima nekoliko. Iznos poreske obaveze za paušalne obveznike izračunavaće moderan softver, s tim što će poreznici imati pravo da urade korekciju obaveza. Olakšice, odnosno umanjenja obaveza, mogu očekivati početnici koji imaju manje od 30 godina i stariji od 55 godina, te osobe s invaliditetom. Novi propisi donose i drugačiji način obračuna poreske osnovice, odnosno drugačije koeficijente. Obveznici koji po novom obračunu budu dobili veće iznose u rešenjima biće na izvestan način zaštićeni, odnosno u naredne tri godine paušal neće moći da bude viši od deset odsto od tog povećanog iznosa, gledano na godišnjem nivou. Naravno, deo paušalaca će po novom obračunu dobiti niže poreske obaveze, a dileme o tome ko će plaćati više paušalne obaveze, a ko niže biće razrešene u januaru, kada će rešenja biti dostavljena preko portala Poreske uprave.

Paušalni obveznici se već decenijama žale na to da poreznici prilikom obračunavanja obaveza ne vode računa o sredini u kojoj oni rade. Tu nepravdu trebalo bi da ispravi nova formula za obračun. Osnovica obračuna ubuduće će se određivati tako što će se prosečna plata u mestu delatnosti gde je obveznik registrovan pomnožiti brojem zaposlenih u mestu, a potom podeliti s ukupnom brojem stanovnika. Na taj način će se dobiti jasnija slika o ekonomskom potencijalu. Osim toga, u obzir će se uzimati i zone u kojima paušalci posluju, odnosno da li neko ima lokal u najužem centru grada ili posluje na periferiji. Ipak, taj način obračuna biće nešto drugačiji za nezavisne delatnosti, među koje spadaju konsultantske usluge, informatika, taksi prevoz. Za izračunavanja visine njihovih obaveza koristiće se republički prosek zarade, odnosno broj zaposlenih na teritoriji cele zemlje.

U Srbiji posluje 110.000 paušalnih poreskih obveznika, od toga bar polovina u Vojvodini, koji bez sumnje, s nestrpljenjem čekaju nova rešenja.

Novi propisi predviđaju da se proširi broj delatnosti koje će plaćati paušalni porez. U tu grupu sada će moći da uđu, ako žele, i računovođe, odnosno agencije koje se bave tim poslom. Osim njih, i značajan deo onih koji posluju u auto-branši više neće morati da vodi poslovne knjige već će moći da porez plaća paušalno. To se odnosi na auto-mehaničare, auto-limare i vulkanizere, kojima će administriranje i ispunjavanje poreskih obaveza biti svakako jasnije, a moguće je i da će im obaveze biti niže nego do sada.

Okrugli stolovi o Nacrtu uredbe, koje organizuju NALED i Ministarstvo finansija, planirani su još u Nišu (28.11.) i Kragujevcu (3.12.).

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 21.11.2019.
Naslov: Redakcija