Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNOIZVRŠITELJSKA TARIFA: Zaštitnik građana traži da visina naknada ne ugrožava egzistencijalnu sigurnost građana


Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku.

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife ("Sl. glasnik RS", br. 59/2016) inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.

Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane, stoji između ostalog u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

Pašalić takođe naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane. Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 21.11.2019.
Naslov: Redakcija