Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: Potrebna revizija akcionih planova za pošto su Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova tražili pomeranje rokova za primenu pojedinih aktivnosti


Nema suštinskog napretka u sprovođenju reformi u poglavljima 23 i 24 posvećenim pravosuđu, vladavini prava i osnovnim pravima, ocenio je Milan Aleksić, urednik najnovijeg izveštaja Koalicije PrEUugovor, koju čini sedam nevladinih organizacija.

Aleksić je rekao da je potrebno da državni organi ulože više napora u sprovođenju akcionih planova u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Evropskoj unijom.

On je ukazao da je potrebna i revizija akcionih planova za ta dva poglavlja, pošto su Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova tražili pomeranje rokova za primenu pojedinih aktivnosti.

Kao jedan od problema, Aleksić je naveo netransparentnost u vođenju procesa reformi.

Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je ukazala da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji, koje je predložila Vlada Republike Srbije, nisu dobre jer vode koncentraciji ovlašćenja u rukama direktora Agencije.

Đokić je navela i da nije dobro što ne postoje uslovi koje mora da ispuni kandidat za direktora BIA, već se u sadašnjim propisima samo navodi da ga bira Vlada Republike Srbije.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra je izrazila zadovoljstvo početkom primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

Ona je ocenila da se uprkos sumnjama pokazalo da je moguće zakonskim putem udaljiti nasilnika na određeno vreme u takvim situacijama.

Izvor: Vebsajt Danas, 25.10.2017.
Naslov: Redakcija