Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VOJSCI SRBIJE: Plate u sistemu odbrane definisane su ovim Zakonom. Vojni sindikat Srbije navodi da osnovica određena Zakonom nije u skladu sa predviđenim iznosom još od 2008. godine, zbog čega će u slučaju da se u najskorijem periodu ne iznađe modus za dovođenje zarada na minimalno Zakonom garantovani nivo, biti prinuđeni na sprovođenje represivnijih mera


Vojni sindikat Srbije daje punu podršku štrajku koji je najavio Sindikat pravosuđa Srbije za 1. novembar 2016. godine i pridružuje se njihovom zahtevu za povećanje plata.

Vojni sindikat Srbije je u avgustu 2016. godine od ministra odbrane zatražio povećanje plata za zaposlene u Vojsci Srbije, ali do današnjeg dana nije bilo konkretnog dogovora niti rešenja.

Najinteresantnije je, ipak, to što su plate u sistemu odbrane definisane Zakonom o Vojsci Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 116/2007, 88/2009, 101/2010 - dr. zakon, 10/2015 i 88/2015 - odluka US - dalje: Zakon) koji se uspešno ne sprovodi od svog donošenja. Osnovica određena Zakonom nije u skladu sa predviđenim iznosom još od 2008. godine, a i pored toga zarade u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane su umanjene za 10 odsto u sklopu mera štednje, podsećaju iz ovog sindikata.

Kako kažu, u slučaju da se u najskorijem periodu ne iznađe modus za dovođenje zarada u sistemu odbrane na minimalno Zakonom garantovani nivo, Vojni sindikat Srbije će biti prinuđen na sprovođenje represivnijih mera.

Vojni sindikat Srbije smatra da je neophodno obezbediti funkcionisanje pravne države, pod čime smatra striktno sprovođenje važećih zakona i brigu o kadru koji je ključan u obezbeđenju funkcionisanja Ustavnog poretka i bezbednosti Srbije zbog čega dajemo punu podršku kolegama iz sindikata pravosuđa, saopšteno je iz tog sindikata.

Izvor: Vebsajt N1, 24.10.2016.
Naslov: Redakcija