Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Predlog zakona već je bio u skupštinskoj proceduri, ali je zbog izbora Vlade RS povučen. Uskoro bi isti tekst, koji udruženja i civilni sektor nisu podržali, Vlada trebalo ponovo da usvoji i uputi ga pred poslanike. Roditelji poručuju da neizmenjenim tekstom Predloga zakona ne dolaze do istine, već su od nje sve dalji i najavljuju izlazak na ulice


Srbija još nije ispunila obavezu po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. godine i donela zakon koji će roditeljima koji sumnjaju da su im iz porodilišta ukradene bebe omogućiti da saznaju istinu. Stoga je ponovo na meti kritika Komiteta ministara Saveta Evrope koji je sledeću proveru najavio u decembru 2017. godine.

Za nama je 15 godina lažnih obećanja - kažu roditelji, dok pravnici upozoravaju da je poslednja rezolucija iz Strazbura šamar za Srbiju.

I kada dođu do dokumentacije, roditelji koji nikada nisu poverovali da im je dete po rođenju umrlo u njoj pronalaze greške i nelogičnosti. Iako se, kažu, na svakom koraku sapliću, ne odustaju u pokušaju da otkriju šta se dogodilo sa njihovom decom. Jesu li žrtve organizovanog kriminala ili su zaista umrla?

"Posle 15 godina ja sam shvatila da država i dalje nema volju da reši problem nestalih beba iz prošlosti", kaže Mirjana Novokmet, iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji već je bio u skupštinskoj proceduri, ali je zbog izbora Vlade Ane Brnabić povučen, saopštilo je Ministarstvo pravde. Uskoro bi isti tekst, koji udruženja i civilni sektor nisu podržali, Vlada trebalo ponovo da usvoji i uputi ga pred poslanike.

"Ministarstvo pravde će, kao i do sada, nastaviti da u svom domenu čini sve kako bi roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta došli do istine", navelo je Ministarstvo pravde.

Roditelji poručuju da neizmenjenim tekstom Predloga zakona ne dolaze do istine, već su od nje sve dalji i najavljuju izlazak na ulice.

"Država je već zacrtala taj Predlog zakona, jer njime ona samo obeštećuje roditelje, ali roditelji ne dolaze do istine. Nama obeštećenje nije potrebno. Mi se borimo da saznamo gde su nam deca... Smatramo da samom papirologijom, prepiskama, sastancima, da to izgleda nije jedino rešenje", kaže Mirjana Novokmet.

Predlog zakona je sporan, između ostalog, jer ne omogućava istragu koja bi dovela do saznanja šta se desilo sa bebama, poručuju iz Komiteta pravnika YUCOM.

"Veliki je problem taj momenat gde se ostavlja mogućnost sudovima da donesu odluku da se ne zna šta se sa detetom desilo. Prosto, čemu onda taj zakon", kaže Ana Janković Jovanović, pravnica YUCOM-a.

Među roditeljima ima onih koji čekaju na mešovitu vladinu komisiju za nestale bebe čije je formiranje početkom jula 2017. godine najavio ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Odgovore koliko se od obećanja odmaklo još uvek čeka i javnost.

Za to vreme Komitet ministara Saveta Evrope, pod oznakom hitno, ponovo apeluje na Srbiju da je obavezna da sprovede presudu suda u Strazburu.

"To je zaista alarmantno. To govori o stanju ljudskih prava u Srbiji, o nepoštovanju Konvencije, o našim Evropskim integracijama u krajnjem slučaju.. tako da je ovo jedan veliki šamar Srbiji", rekla je Ana Janković Jovanović.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena D. Petrović, 24.09.2017.
Naslov: Redakcija