Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM


Više od 13.000 majki u Srbiji oštećeno je primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) koji je u primeni od 1. jula 2018. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naveo je da su pripremljena četiri predloga za izmene zakona koji će se uskoro naći pred poslanicima, a koji bi trebalo da poboljšaju finansijsku podršku.

Portal "Bebac" navodi da praktično svakoj trećoj mami, odnosno porodilji umanjena zarada u odnosu na onu koju bi primala po starom propisu, a najviše su oštećene majke koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja.

U prethodnih 11 meseci, pokazuje istraživanje ovog portala, 400 majki je neosnovano dobilo umanjene naknade zarada, jer inače zarađuju više od tri prosečne plate u Srbiji. Kako one plaćaju najveće doprinose i to sa limitom na pet prosečnih plata, država ih je zato što su se odlučile za potomstvo oštetila i to u velikom novčanom iznosu.

Primedba je i da za razliku od drugih majki, preduzetnice nemaju pravo na duže odsustvo s rada za rođenje trećeg deteta. Takođe, roditelji dece sa invaliditetom posle usvajanja izmena Zakona više nemaju pravo na naknadu za odsustvo s posla istovremeno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava.

U prvih godinu dana primene Zakona na porodiljskom odsustvu bilo je 33.017 majki. Država je za njihove zarade izdvojila 7,2 milijarde dinara, dok je naknadu za negu deteta primalo 24.537 majki i 115 očeva i iz budžeta je u te svrhe dato gotovo 5,6 milijardi dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.07.2019.
Naslov: Redakcija