Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE: Sindikat pravosuđa ukazuje da je za punu primenu Zakona neophodno obezbeđivanje stručnih i sposobnih kadrova, tehničkih uslova i novčanih sredstava


Usvajanjem Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) otpočela reforma krivičnog zakonodavstva, izjavila je ministarka pravde Nele Kuburović.

Sindikat pravosuđa Srbije reagovao je ovu na izjavu navodeći da su po stupanju pomenutog Zakona na snagu, pri višim javnim tužilaštvima u Srbiji osnovana su posebna odeljenja za borbu protiv korupcije. U tim odeljenjima rade zamenici javnih tužilaca, stručni saradnici i državni službenici preuzeti iz drugih pravosudnih organa.

"Dakle, to nisu novozaposlena lica već je njihovim preuzimanjem smanjen broj zaposlenih u organima gde su ranije radili. U pravosuđu, kao celini, ostao je isti broj zaposlenih kao i pre osnivanja novih odeljenja", navodi se u saopštenju Sindikata pravosuđa.

Prema njihovim navodima, samo donošenje Zakona nije dovoljno da se reši problem prikupljanja dokaza, kvaliteta optužnica, suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, jer prethodno nisu stvoreni uslovi za punu primenu donetog Zakona, kao na primer obezbeđivanje stručnih i sposobnih kadrova, tehničkih uslova, novčanih sredstava…

"Kod nas je praksa da se zakoni donose bez obezbeđivanja sredstava za njihovu primenu. I zato Sindikat pravosuđa Srbije izražava bojazan da te zakonske novine o kojima u svojoj izjavi govori ministarka mogu da ostanu samo pokušaj", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Danas, 25.07.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija