Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PREDMETIMA OPŠTE UPOTREBE: Propis obuhvata deterdžente i ostala sredstva za održavanje higijene u domaćinstvu, uključujući i ona koja se koriste u proizvodnji i stavljanju hrane u promet, dezinfekciona sredstva i insekticide i drugi biocide za upotrebu u domaćinstvu, duvanske proizvode, pribor za pušenje, elektronske cigarete


U Privrednoj komori Srbije održana je prezentacija Nacrta zakona o predmetima opšte upotrebe i diskusija o tom propisu u okviru programa Javne rasprave koju Ministarstvo zdravlja sprovodi do 3. avgusta 2018. godine.

Zakonom se uređuje pojam predmeta opšte upotrebe, uslovi zdravstvene ispravnosti i bezbednosti, odnosno usaglašenosti koje moraju da ispunjavaju predmeti opšte upotrebe namenjeni tržištu, sa ciljem obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, zaštite interesa potrošača i slobodnog protoka robe.

Pod predmetima opšte upotrebe, u smislu zakona, podrazumevaju se materijali i predmeti u kontaktu sa hranom uključujući i proizvode namenjene odojčadi i deci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja i dojenja, umirivanja i spavanja, ambalažu za pakovanje hrane i predmeta opšte upotrebe, igračke, kozmetički proizvodi, materijali i predmeti koji pri upotrebi dolaze u neposredan kontakt sa kožom i sluzokožom bilo da se narušava ili ne narušava njihov integritet. Propis obuhvata i deterdžente i ostala sredstva za održavanje higijene u domaćinstvu, uključujući i ona koja se koriste u proizvodnji i stavljanju hrane u promet, dezinfekciona sredstva i insekticide i drugi biocide za upotrebu u domaćinstvu, duvanske proizvode, pribor za pušenje, elektronske cigarete.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaće da važi Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe ("Sl. glasnik RS", br. 92/2011).

Raspravu u PKS 24. jula otvorio je prim dr. Zoran Panajotović, koordinator u Sektoru za inspekcijske poslove Ministra zdravlja, dok su Nacrt zakona o predmetima opšte upotrebe predstavile Mirjana Veljković, dipl. inž. tehnologije, zamenik predsednika Radne grupe za izradu Nacrta zakona i Tatjana Stamatović, dipl. pravnik, član Radne grupe za izradu Nacrta zakona.

U diskusiji je učestvovalo više od 100 predstavnika privrednih subjekata, Zavoda za javno zdravlje, akreditovanih laboratorija, Sekretarijata za zdravstvo, Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, Ministarstva privrede, Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača……

Po okončanju Javne rasprave Ministarstvo zdravlja će analizirati sve sugestije učesnika i izraditi izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 25.07.2018.
Naslov: Redakcija