Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Usvajanjem ovog Zakona stvaraju se uslovi za donošenje Zakona o socijalnim kartama


Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević najavio je da bi socijalne karte trebalo da budu u funkciji od prve polovine iduće godine, a tender za nabavku opreme koja će omogućiti izradu socijalnih karata biće raspisan ove nedelje. Kada krajem godine budu usvojen Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, stvoriće se pravni okviri za uvođenje sistema socijalnih karata. Preciznije rečeno, stvoriće se uslovi za donošenje zakona o socijalnim kartama i bliže definisanje i uređenje ove oblasti.

I dok zvanična statistika svedoči da skoro svaka deseta osoba u našoj zemlji prima neku vrstu socijalne pomoći, u Ministarstvu objašnjavaju da je cilj izrade socijalnih karata da svi koji primaju neku naknadu budu zavedeni na jednom mestu, provereni i kategorizovani.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja započelo je projekat uvođenja i izrade socijalnih karata, koji će omogućiti objedinjavanje baza podataka ministarstva sa bazama drugih državnih organa i institucija, a sve u cilju izrade adekvatne analitičke baze koja će omogućiti pravedniju raspodelu socijalne pomoći, olakšati rad Inspektorata, ali i sprečiti zloupotrebu finansijskih sredstava – objašnjavaju službenici u Ministarstvu.

To za građane znači smanjenje administracije, a za državu prepoznavanje onih kojima može da pomogne i pre nego što se oni njoj obrate za pomoć. Ljudi neće morati ni da apliciraju, jer će svi podaci u bazi biti redovno ažurirani, a ceo sistem zaštićen, s tim da uvid u te podatke neće imati svako. Celokupna državna administracija imaće pristup podacima, ali samo onim koji su im potrebni za obavljanje njihovog dela posla. To u prevodu znači da ćemo, između ostalog, moći da sprečimo zloupotrebe, jer će se lako utvrditi da li se neko ko ima bogate roditelje nalazi na spisku za dobijanje socijalne pomoći – dodaju u Ministarstvu.

Ministar Zoran Đorđević je pre nekoliko dana najavio i reformu centara za socijalni rad kao i njihovo umrežavanje, a na pitanje dokle se stiglo sa tim projektom, odnosno šta je do sada urađeno, nadležni službenici u pisanom odgovoru ističu:

– Ministarstvo je započelo reformu koja je podeljena u četiri faze. Prva faza bila je analiza rada centara za socijalni rad i svega sa čim se oni suočavaju. Druga faza podrazumeva sistematizaciju i reforme u skladu sa preporukama i primedbama koje su dobijene, a treća je profilisanje kadrova, što predstavlja i novost kada je u pitanju zapošljavanje u Srbiji, jer je cilj ministarstva da u skladu sa kompetencijama prave ljude postavlja na odgovarajuća radna mesta. Četvrta faza jeste izrada alata kojim će profilisati sve korisnike centara kako bi im pomogli na najbolji način.

U odgovoru na stoji i da su prošle nedelje predstavljeni rezultati prve faze reorganizacije i reforme centara za socijalni rad. Istaknuto je da je urađena ozbiljna studija koju čini analiza važeće sistematizacije, analiza postojećih postupaka i procedura, radnih procesa, analiza procesa donošenja odluka i analiza rada u samim centrima u odnosu na stanovništvo. Pomenuto je "da reorganizacija centara podrazumeva i poboljšanje infrastrukture samih centara, jer su uslovi rada veoma važni".

A na pitanje šta su najveći problemi u sadašnjem funkcionisanju centara, stručni saradnici Ministarstva za rad odgovaraju:

Zaposleni u centrima svoj rad doživljavaju kao veoma zahtevan i to ne samo u pogledu stručnih potencijala i kapaciteta koji se traže, već i zbog potrebnog visokog nivoa psihološke investicije koji može dovesti do iscrpljenosti u dugotrajnom radu sa ovim kategorijama stanovništva. Čak 60 odsto zaposlenih navelo je da ima povećan obim posla i da je to opterećenje kontinuirano – kaže se u dopisu Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 23.07.2018.
Naslov: Redakcija