Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRTI ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI I O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Nacrti zakona u skupštinskoj proceduri do kraja 2017. godine


Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju spremni su i trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri do kraja 2017. godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Mahmutović je na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje, povodom izveštaja o radu ministarstva u 2016. godini, rekao da su među propisima koji bi do kraja godine trebalo da budu u skupštinskoj proceduri i izmene i dopune Zakona o izloženosti stanovništva duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010).

Govoreći o radu Ministarstva u 2016. godini Mahmutović je izrazio zadovoljstvo jer su, kaže, za kratko vreme učinjeni ozbiljni pomaci nabolje, te da je prošle godine rad Ministarstva išao u tri pravca.

Objasnio je da su ti pravci izgradnja novih bolnica i rekonstrukcija postojećih, kupovina kvalitetne medicinske opreme i obuka kadra, kao i zapošljavanje velikog broja medicinskih radnika.

Mahmutović je rekao da je u poslednje dve godine više od 5.000 lekara upućeno na specijalizaciju i subspecijalizaciju.

Naveo je infrastrukturne projekte za rekonstrukciju četiri kliničko-bolničkih centara u Srbiji, te da rad na izgradnji KBC u Nišu kontroliše grupa inženjera i da se nada da "ćemo tokom ove godine imati prilike da vidimo taj velelepni objekat u kome će se pacijenti lečiti".

Podsetio je i da je informacioni sistem za zakazivanje specijalističkih pregleda koji se godinu dana primenjuje, uz sve kritike koje su mogle da se čuju, kvalitetno zaživeo.

"Pokušavamo na ovaj način da olakšamo rad lekara, da ubrzamo sistem, a ne da ga usporimo i da liste čekanja svedemo na prihvatljive po evropskim normativima", rekao je Mahmutović i naveo da i u zemljama u svetu i Evropi za pojedine bolesti postoje liste čekanja.

Na kraju rasprave Odbor je usvojio izveštaj o radu Ministarstva u 2016. godini.

Izvor: Vebsajt RTS, 24.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija