Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Komisija za zaštitu konkurencije dala saglasnost na revidirani Nacrt zakona. U odnosu na pređašnju verziju izmenjen je deo koji obuhvata delatnosti pogrebnih usluga i obezbeđena je ravnopravnost i privatnih i javnih preduzeća koja se na tržištu bave ovom delatnošću. Ova oblast podeljena je na dve delatnosti - upravljanje grobljima i pogrebna delatnost. Novina u Nacrtu zakona je i upravljanje i održavanje grobalja za kućne ljubimce, čime će takođe moći da se bave svi koji ispune propisane uslove


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima dobio je saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije. Komisija je, u mišljenju dostavljenom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao predlagaču navedenog propisa, navela da je saradnja na izradi ovog zakona sa Ministarstvom "najbolji primer zajedničkih napora usmerenih na izradu najkvalitetnijih propisa kojim će se na tržištu obezbediti efikasna konkurencija koja treba da doprinese ekonomskom napretku i dobrobiti društva, naročito krajnjeg potrošača".

U mišljenju Komisije navodi se i da je predlagač zakona, odnosno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture "prihvatio primedbe i predloge" koje su se odnosile na ranije planirane odredbe kojim bi Privredna komora Srbije utvrđivala ispunjenost uslova za obavljanje komunalnih delatnosti javnom preduzeću, privrednom društvu, preduzetniku ili drugom privrednom subjektu. Ova odredba bi, prema mišljenju Komisije, predstavljala dodatnu barijeru, kako za ulazak novih, tako i za nastavak poslovanja postojećih učesnika na tržištu, koji su registrovani za obavljanje komunalnih delatnosti. Novim predlogom ovaj posao biće poveren međuresornoj radnoj grupi.

U aktuelnom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, izmenjen je deo koji obuhvata delatnosti pogrebnih usluga i obezbeđena je ravnopravnost i privatnih i javnih preduzeća koja se na tržištu bave ovom delatnošću. Tako je ova oblast podeljena na dve delatnosti: upravljanje grobljima i pogrebna delatnost.

Sva privatna i javna preduzeća moći će da se bave ovim poslovima po ispunjavanju jasno definisanih uslova koja će biti propisana Zakonom i podzakonskim aktima. Novina ovih izmena Zakona je i upravljanje i održavanje grobalja za kućne ljubimce, čime će takođe moći da se bave svi koji ispune propisane uslove. Izmene Zakona su podržali predstavnici privatnih pogrebnika.

Nakon mišljenja Komisije očekuje se da nova Vlada Republike Srbije, a potom i Parlament usvoje izmene ovog, za građane Srbije, izuzetno važnog Zakona.

Izvor: Vebsajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 24.07.2016.
Naslov: Redakcija