Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O CENAMA NESTANDARDNIH USLUGA "EPS DISTRIBUCIJE": Agencija za energetiku dala saglasnost na jedinstveni cenovnik za nestandardne usluge koje su se prethodno različito plaćale od grada do grada. Ukoliko se odoboreni cenovnici ne poštuju, potrošači treba da prijave nepravilnosti lokalnim distribucijama. Ako se utvrdi da potrošači nisu odgovorni za greške u obračunu ili probleme sa brojilom, trošak će snositi "Elektrodistribucija", a plaćeni iznos se refundira


Od početka jula 2016. godine svi građani Srbije kojima je, recimo, isključena struja, plaćaće jednake iznose jer su cene takozvanih nestandardnih usluga "EPS Distribucije" sada iste u celoj zemlji, što nije bio slučaj dok je bilo više distribucija. Cene su se promenile, odnosno uglavnom su niže nego do sada, a osim isključenja i ponovnog uključenja, reč je o uslugama koje se uglavnom rade na zahtev građana.

Naime, Savet Agencije za energetiku je dao saglasnost na Odluku o cenama nestandardnih usluga koju je doneo operater distributivnog sistema "EPS Distribucija". Odobrenim cenovnikom obuhvaćene su povremene usluge na zahtev kupca, korisnika sistema, ali i one koje se preduzimaju kada se kupac, odnosno korisnik, ne ponaša u skladu s važećim propisima i nisu obuhvaćene cenom pristupa sistemu ili troškova priključenja.

Zapravo je reč o cenama usluga vezanih za obustavu isporuke električne energije, ponovno priključenje nakon obustave, isključenje, zamenu brojila zbog ispitivanja ispravnosti, izdavanje uslova za projektovanje priključenja, izdavanje uslova i mišljenja za priključenje elektrana... Među nestandardnim uslugama je i vanredna kontrola ili očitavnje brojila i taj trošak je sada od 20 do 30 odsto manji, a ponovno uključenje struje dužnicima na brojilu sada je značajno jeftinije – u pojedinim sredinama i tri puta.

Tako isključenje struje na brojilu košta oko 1.000 dinara, a na banderi oko 4.000 dinara, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost. Ipak, to nije jedini trošak koji je pred onima kojima je isključena struja jer je i cena ponovnog uključenje na mrežu ista kao i za isključenje – oko 1.000 dinara. To znači da je trošak koji će platiti oni kojima je struja isključena i ponovno uključena oko 2.000 dinara, bez PDV-a.

Po rečima Predraga Matića iz "EPS Distribucije", te usluge nisu novina jer su se i ranije naplaćivale i nije reč o novom nametu, ali je, u skladu sa Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014), prvi put nestandardne usluge i njihove cene definisala "EPS Distribucija". Cena priključenja na mrežu nije se menjala, ali su znatno niži troškovi izdavanja uslova za projektovnje i priključenje novih potrošača.

Za najobičniji objekat sa jednim brojilom cena je bila 6.900 dinara, a sada je oko 4.000, dok je za kolektivno stanovanje od pet do 64 brojila, umesto 13.800 dinara, cena sada 9.300 – rekao je Matić. Ukoliko se odoboreni cenovnici ne poštuju, građani treba nepravilnosti da prijave lokalnim distribucijama. Ako se utvrdi da potrošači nisu odgovorni za greške u obračunu ili probleme s brojilom, trošak će snositi "Elektrodistribucija", a plaćeni iznos se refundira.

Usvajanjem Odluke o cenama nestandardih usluga prihodi operatera distributivnog sistema su pod kontrolom i stvoreni su uslovi za transparentnije poslovanje, kao i za jedinstven tretman korisnika sistema. Cenovnik je jedinstven za celu teritoriju Srbije, objavljen je na sajtu "EPS Distribucije" i dostupan je svima.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 24.07.2016.
Naslov: Redakcija