Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAPOSLENIMA U AUTONOMNIM POKRAJINAMA I JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE: Uspostavljanje jedinstvenog pravnog režima za službenike na svim nivoima vlasti


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović izjavio je da je cilj Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave obezbeđivanje jedinstvenog pravnog režima za celokupnu upravu.

Martinović je, na javnoj raspravi “Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave”, rekao da ovaj dokument treba da obezbedi i dodatni kvalitet zapošljavanja u javnoj upravi na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Namera Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave jeste da uspostavimo istovetan i ujednačen pravni režim za službenike i subjekte na svim nivoima vlasti, ali i da ojačamo upravljačku odgovornost, jer ćemo tako imati efikasnu i odgovornu upravu, koja je, ne samo formalno, već i suštinski, pravi servis građanima, objasnio je on.

Ministar je, podsećajući na to da je prošle godine započelo uvođenje sistema kompetencija u rad pokrajinske i lokalne samouprave, istakao da su do sada svi organi uskladili svoje unutrašnje akte sa definisanim “Okvirom kompetencija” za rad administracije.

Prema njegovim rečima, ove godine ide se korak dalje i započinje se sa pripremom za uvođenje zapošljavanja na bazi kompetencija, kako bi celokupno upravljanje ljudskim resursima bilo zasnovano na znanjima, veštinama i sposobnostima koje su potrebne za delotvorno obavljanje poslova uprave.

On je naglasio da je jačanje administracije kroz prijem kvalifikovanih i kompetentnih kadrova preduslov boljeg rada uprave i pružanja kvalitetnih usluga građanima i privredi.

Martinović je izrazio uverenje da će se kroz zajedničko učešće svih aktera i sagledavanje mogućnosti za primenu predloženih izmena, doprineti većem kvalitetu propisa i boljem upravljanju, pri čemu je iskazao spremnost Ministarstva da prihvati sve korisne sugestije i primedbe na ovaj Nacrt zakona.

Na javnoj raspravi prisutnima se obratio i zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški, nakon čega je usledilo predstavljanje i diskusija o Nacrtu pomenutog zakona.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.04.2023.
Naslov: Redakcija