Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Uvaženi zahtevi da se sporna odredba promeni i formirala prelazna rešenja, prema kojima će prozjumeri-pravna lica moći da priključe na mrežu elektrane maksimalne snage 5 MW, dok će za domaćinstva važiti ograničenje od 10,8 kW


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije nalazi se na dnevnom redu Parlamenta. On sadrži povoljnije uslove za kupce-proizvođače (prozjumere) električne energije u Srbiji u odnosu na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je utvrdila Vlada.

Ministarstvo energetike je uvažilo brojne zahteve da se sporna odredba promeni i formirala prelazna rešenja, prema kojima će prozjumeri-pravna lica moći da priključe na mrežu elektrane maksimalne snage 5 MW, dok će za domaćinstva važiti ograničenje od 10,8 kW.

To je značajno povećanje u odnosu na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), koji je vlada usvojila prošlog meseca, i gde je bilo predviđeno da domaćinstva koja žele da postanu prozjumeri, odnosno kupci-proizvođači struje u Srbiji, neće moći da priključe solarne elektrane snage veće od 6,9 kilovata, dok je maksimalna snaga za firme bila ograničena na tek 150 kilovata.

Brojni stručnjaci smatrali su da bi takvo ograničavanje snage solarnih panela koji se mogu postaviti moglo ozbiljno da uspori "solarni bum" u Srbiji.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 20.04.2023.
Naslov: Redakcija