Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Predviđeno izdavanje izvoda iz matične knjige u inostranstvu, elektronsko registrovanje čina rođenja i smrti, podatke o nacionalnosti i polu, a glavni cilj je ušteda vremena i novca građanima


Kada uskoro bude usvojen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, građanima Srbije biće omogućeno da u matičnu knjigu upišu i svoju nacionalnost, kao i eventualnu promenu pola. Spisak onih koji će imati uvid u matične knjige biće ograničen, pa će na taj način broj zloupotreba biti smanjen na minimum.

Najveća promena koju donosi ovaj zakonski predlog tiče se stotina hiljada ljudi koji žive u inostranstvu i odnosi se na diplomatsko-konzularna predstavništva, odnosno na vođenje matičnih knjiga u inostranstvu. Naši konzulati u inostranstvu zasad pribavljaju izvode od matičnih službi u zemlji, ali ne mogu da ih direktno izdaju, pošto nemaju pristup matičnim knjigama - osim knjige venčanih u konzulatu. Nekada su konzulati vodili i ostale matične knjige, to neko vreme ne čine, a sada će im upravo to biti omogućeno. Za našu dijasporu to znači kraći i jeftiniji put do traženih dokumenata.

Kako navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, novi propis predviđa i uspostavljanje Registra matičnih knjiga kao jedinstvene baze podataka o ličnom stanju građana i ona će se voditi u elektronskoj formi.

Kao što je već prihvaćen koncept prijave rođenja elektronskim putem kroz projekat "Bebo, dobrodošla na svet", čim se steknu uslovi, na isti način će se prijavljivati i činjenica smrti. Sledeća novina odnosi se na propisivanje kriterijuma za obrazovanje matičnih područja, a svako od njih će imati matičara i jednog ili više zamenika.

- Pitanje upisa podataka o nacionalnosti u matičnu knjigu rođenih do sada nije bilo regulisano, niti se ovaj podatak mogao uneti - kaže ministar Branko Ružić. - Takođe će se beležiti i promena pola, što će doprineti pravnoj sigurnosti za ovu kategoriju građana. To će se raditi na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, što će se dodatno regulisati podzakonskim aktima.

Ružić naglašava da zakon predviđa odloženu primenu da bi se obezbedili potrebni uslovi za nju, a jedan od glavnih ciljeva je ušteda vremena i novca za građane, kao i ušteda vremena i ljudskih resursa za lokalne samouprave.

- Svrha Nacrta zakona sastoji se u uspostavljanju jedinstvene baze podataka koji se upisuju u matične knjige - kaže ministar. - To će doneti bolju organizovanost onih koji su uključeni u čitav proces, bržu komunikaciju između države, građana i privrede, kao i poboljšanje efikasnosti i ujednačavanje postupanja organa u praksi.

- Osim u elektronskom, matične knjige će se i dalje voditi u papirnom obliku - kaže ministar Ružić. - Radi očuvanja svečanosti čina venčanja, stari koncept vođenja u papirnom obliku zadržaće se kod knjige venčanih. U tom slučaju prvo će se venčanje beležiti na papiru, a zatim bez odlaganja i u Registru.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 23.02.2018.
Naslov: Redakcija