Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Ministarstvo državne uprave demantuje Poverenika o postojanju Centralnog registra građana


Povodom saopštenja Poverenika, a radi preciziranja informacije koja ide ka javnosti, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) želi da ukaže, na sledeće:

- u samom naslovu teksta spominje se termin Centralni registar građana, što nije slučaj. Ministarstvo je u ranijem odgovoru Povereniku pojasnilo da je u pitanju Centralni sistem za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga i da se ne uspostavlja novi registar pod nazivom Centralni registar građana.

- predmet nadzora je bio iniciran zbog zaključenja Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji MDULS i MUP koji je predviđao da se u okviru Centralnog sistema uspostavi poseban modul za vođenje elektronske evidencije o državljanima R. Srbije. Imajući u vidu nadležnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova treba zakonski da uredi ovo pitanje što i jeste bila primedba Poverenika, i koja je prihvaćena od strane oba ministarstava, tako što smo prekinuli dalje aktivnosti na realizaciji Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, odnosno MUP, kao nadležni organ, je pripremio dopune Zakona o državljanstvu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004 i 90/2007), baš kako je i sugerisao Poverenik.

Takođe, podsećamo javnost da je od suštinskog značaja da se u okviru jedinstvenog informacionog sistema obezbedi i vođenje elektronske evidencije o državljanima Republike Srbije, kako bi se unapredio i olakšao rad nadležnih organa, a sa druge strane obezbedilo lakše, brže i delotvornije ostvarivanje prava građana i u konačnom podigli zadovoljstvo građana Srbije uslugama uprave, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 24.01.2018.
Naslov: Redakcija