Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZIMA NA UPOTREBU, DRŽANJE I NOŠENJE DOBARA: Porez se ne plaća na nestalo registrovano oružje dok se ne pronađe i ne vrati vlasniku. Međutim, uslov je da se nestanak oružja uredno prijavi policiji. Predviđa se i zatezna kamata i pun iznos poreske obaveze za one koji lažno prijave "nestanak" oružja


Vlasnik tri pištolja koji ima dozvolu za nošenje oružja do sada je godišnji porez na registrovano oružje plaćao 54.840 dinara, a po novom zakonu, njegova obaveza bi trebalo da bude - prepolovljena.

Iznos od 25.620 dinara u ovom slučaju pokazuje digitron Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, čija bi primena, nakon usvajanja u Narodnoj skupštini, trebalo da počne prvog dana 2020. godine.

Najvažnija promena poreskog tretmana tiče se građana koji imaju više komada registrovanog oružja, a uz to i dozvolu za nošenje. Oni će ubuduće za jedno oružje za koje je izdata isprava za držanje i nošenje, plaćati porez od 18.280 dinara, ali će se na svaki sledeći komad registrovanog oružja za ličnu bezbednost plaćati svega 3.670 dinara - poreski iznos samo za držanje "cevi". Automatska puška oporezovaće se, kao i do sada, sa 13.530 dinara, a poluautomatska sa 5.430 dinara.

Važna novina, predviđena novim propisom, odnosi se na nestalo registrovano oružje. Za njega se porez ne plaća dok se ne pronađe i ne vrati vlasniku. Međutim, uslov je da se nestanak oružja uredno prijavi policiji. Takođe, zakon predviđa i znatnu zateznu kamatu i pun iznos poreske obaveze za one koji zloupotrebe "nestanak" oružja, odnosno lažno ga prijave.

Ovim izmenama otklonjen je veliki deo pritužbi građana koji su prethodnih godina često ukazivali na to da su žrtve surovog i nelogičnog oporezivanja. Ređali su se slučajevi isporuke poreskih rešenja vlasnicima ukradenog ili prodatog oružja, kao i astronomski iznosi vlasnicima većeg broja pištolja i pušaka.

Da je pomak napravljen, priznaju i trgovci i ljubitelji oružja, ali i dalje podsećaju da je Srbija među retkim državama koje oporezuju posedovanje oružja.

- Porez smatramo jednim vidom diskriminacije ljubitelja oružja - kaže Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije. - Legalni pištolji i puške državi ne prave nikakvu štetu, a vlasnici njima ne ostvaruju prihod, što ovu kategoriju u gotovo svim državama izuzima od oporezivanja. Smatramo da je nedopustivo razrezivanje poreza na oružje namenjeno ličnoj bezbednosti, koje se dokazuje u izuzetno detaljnoj proceduri koju sprovodi policija.

Izmene ovog zakona uticaće i na vlasnike vozila. Naime, prilikom registracije vozila, porez i drugi javni prihodi uplaćivaće se preko jednog računa, a ne kao do sada na više uplatnica. Takođe, vlasnici hibridnih vozila i oni čiji je pogon isključivo električni neće morati da plaćaju porez na upotrebu motornih vozila.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. K. - R. Dr., 22.10.2019.
Naslov: Redakcija