Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG NACIONALNE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ZA PERIOD 2023 - 2028. GODINE: Nulta tolerancija prema korupciji


Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da je cilj Vlade "nulta tolerancija prema korupciji" i da su Predlogom Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2023 - 2028. godine, o kojoj je održan skup u okviru javne rasprave, označene posebno rizične oblasti za korupciju.

“Eliminisanje korupcije nalazi se temelju demokratskog društva i predstavlja jedan od prioriteta naše Vlade”, rekla je Popović, podsetivši da su radnoj grupi za izradu ovog “kompleksnog, strateškog dokumenta” predstavnici državnih organa i nevladinih organizacija.

Ona je kao posebno rizične oblasti navela privatizaciju, građevinarstvo, javne nabavke, carinu, finansiranje političkih aktivnosti, javna preduzeća, zdravstvo i ukazala na potrebu veće zaštite uzbunjivača.

Šef Misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre, koja je finansijski podržala ovaj projekat, zajedno sa nemačkom Organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), istakao je da korupcija proizvodi u društvu nepravdu, nejednakost i troškove.

“Članice EU imaju dobre rezultate, prema međunarodnim indikatorima, ali konzervativne procene ukazuju da je godišnja šteta za ekonomiju EU 120 milijardi evra”, naglasio je Žiofre i dodao da to pokazuje koliko je korupcija ukorenjena i da ju je teško suzbiti.

On je naveo da ovaj strateški dokument treba da “zapuši rupe” u zakonu i da predviđene mere obuhvate sve relevantne oblasti, zbog čega se neke definisane kao visoko rizične.

Prema njegovim rečima, u dokumentu moraju da budu jasni rokovi za ostvarenje ciljeva i ustanovljene alatke za merenje rezultata.

Predstavnik Ambasade Nemačke u Beogradu Denis Kajzer je naglasio da sprečavanje korupcije spada u ključne vrednosti i ciljeve EU i da se svaka strategija meri sprovođenjem u praksi, za šta je potrebna politička volja.

“Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u Srbiji će u njen sistem još jače uneti pravne tekovine EU što će doprineti njenom bržem napredovanju na evropskom putu”, naveo je Kajzer.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, 22.08.2023.
Naslov: Redakcija