Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA: Omogućena je jednostavnija procedura za dobijanje boravišne dozvole


Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o državljanstvu Republike Srbije, kojima je olakšana i ubrzana procedura dozvole boravka i stranac može postati državljanin Srbije posle tri godine stalnog boravka.

Izmenama Zakona o strancima omogućena je jednostavnija procedura za dobijanje boravišne dozvole, dakle strancima je omogućeno da se i boravišna dozvola i radna dozvola dobiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, čime je proces pojednostavljen i radnicima i poslodavcima, koji mogu podneti zahtev za boravak i rad više stranih državljana odjednom.

Predviđeno je i da radna dozvole vredi tri godine, a ne jednu, kao do sada, a stalno boravište stranac može dobiti posle tri godine, umesto pet, što je važeći propis.

Novina je i da će vize za ulazak u Srbiju biti izdavane u elektronskom formatu, što će olakšati dolazak državljana onih zemalja u kojima Srbija nema diplomatsko-konzularna predstavništva.

Izmenama Zakona o državljanstvu olakšan je upis u knjigu državljana, a stranac može postati državljanin Srbije posle tri godine stalnog boravka.

I u nacrtu prvobitnog predloga zakona koja je Vlada usvojila i poslala Skupštini na razmatranje navedeno je da bi stranci mogli da dobiju srpski pasoš nakon jedne godine privremenog boravka ukoliko su samozaposleni ili su zaposleni u kompaniji koja ima sedište u Srbiji.

Sada, prema aktuelnim izmenama, stalno boravište stranac može dobiti posle tri godine, umesto pet, što je važeći propis.

Takođe, u Srbiji je za boravišne dozvole podneto rekordnih 10.000 zahteva u martu, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo i da je predato 5.000 zahteva za radne dozvole, a da je među njima 80 odsto ljudi iz Rusije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 20.07.2023.
Naslov: Redakcija