Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: Zakon olakšao poslovanje i omogućio rad bez posrednika za građane koji pružaju usluge smeštaja. Oni po jednostavnoj proceduri plaćaju tačno utvrđen godišnji iznos poreza po ležaju uz veoma prihvatljive iznose


Novi sistem paušalnog oporezivanja za građane koji pružaju usluge smeštaja već daje prve rezultate jer je širom Srbije pojačano interesovanje za prijavu kapaciteta u skladu s novim propisima, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je ukazao na to da je od usvajanja Zakona o ugostiteljstvu("Sl. glasnik RS", br. 17/2019- dalje: Zakon) početkom ove godine pokazano veće interesovanje za kategorizaciju smeštaja. Podsetivši na to da je donedavno u Beogradu bilo svega 2.500 kategorisanih ležajeva u privatnom smeštaju, Ljajić je ukazao da je u glavnom gradu ove godine podneto oko 280 zahteva, od kojih je najveći broj onih koji se prvi put kategorišu, te da je, otkako se primenjuje novi sistem oporezivanja, u Novom Sadu bilo 74 nova zahteva za kategorizaciju, u Vrnjačkoj banji 64, a na Zlatiboru 35.

Ti podaci pokazuju da je uvođenje novog sistema oporezivanja već dalo konkretne rezultate i da su ljudi shvatili da im se više isplati da rade u skladu sa zakonom nego u sivoj zoni. Nadam se da će istim tempom i ostali vlasnici privatnog smeštaja prijaviti svoje kapacitete jer je novi Zakon znatno olakšao poslovanje i omogućio rad bez posrednika, kao i da po jednostavnoj proceduri plaćaju tačno utvrđen godišnji iznos poreza po ležaju uz veoma prihvatljive iznose, rekao je Ljajić.

On je istakao da su građani shvatili da je mnogo bolje da plate od 1.000 do 3.000 dinara poreza po ležaju godišnje, u zavisnosti od kategorije u kojoj je turistički objekat, nego da rizikuju da budu sankcionisani i plate kazne koje su novim Zakonom propisane i do visine od 350.000 dinara.

Uz pomenute nove mere, za relativno kratko vreme imaćemo i znatno realniju sliku o broju turista koji posećuju Srbiju jer će izlaskom iz sive zone vlasnika smeštaja statistici prvi put biti dostupni i vidljivi i njihovi gosti, rekao je Ljajić.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Ml., 19.07.2019.
Naslov: Redakcija