Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠI SUD U SOMBORU: Ništava ugovorna odredba o naplati troškova obrade kredita


Viši sud u Somboru potvrdio je presudu Osnovnog suda u tom gradu kojom se proglašava da je ništava ugovorna odredba o naplati troškova obrade kredita.

To je prva takva presuda nakon zauzetog stava Vrhovnog kasacionog suda, koji je kao najviša sudska instanca odbio je zahtev Privrednog suda Niš za rešavanje spornog pravnog pitanja u vezi sa troškovima obrade kredita, navelo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Presuda Višeg suda u Somboru, kako se navodi u saopštenju, potvrđuje da su banke nezakonito naplaćivale trošak obrade kredita.

Presudom se konstatuje da je tužena banka paušalno odredila procenat od 0,5 odsto kao visinu troškova obrade kredita, bez da je dokazala da su ti troškovi stvarno nastali i da su realni.

Konstatovano je i da obradu kredita vrše stalno zaposleni u banci koji to rade kao redovne poslove u radnom odnosu, za šta primaju platu, a banka nije dokazala da je imala neke druge troškove.

"Ovom presudom se u potpunosti potvrđuje stav VKS u vezi sa troškovima obrade kredita i time su banke definitivno izgubile i na ovu temu. Oštećeni građani sada mogu sa sigurnošću da uđu u sudske postupke radi povraćaja sredstava naplaćenih od strane banke na ovaj način", navodi Efektiva.

Kompletna presuda je dostupna na sajtu Efektive.

Izvor: Vebsajt B92, 22.06.2018.
Naslov: Redakcija