Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Venecijanska komisija usvojila mišljenje o ustavnim izmenama


Ministarstvo pravde zadovoljno je mišljenjem Venecijanske komisije na Nacrt amandmana na Ustav RS, a razmotreni tekst Nacrta mišljenja te komisije koji će biti upućen Srbiji, jednoglasno su podržali svi članovi Venecijanske komisije, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Mogu da konstatujem da je Ministarstvo pravde zadovoljno usvojenim mišljenjem, što pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo i poslali predloge amandmana. Ono što je najvažnije kada je reč o predlogu budućih amandmana je da će Ministarstvo pravde svakako prihvatiti sva mišljenja koje je dala Venecijanska komisija", rekla je Kuburovićeva nakon 115. plenarne sesije Evropske komisije za demokratiju putem prava – Venecijanske komisije (VK).

Kao najvažniji zaključak sednice VK, ministarka je izdvojila to da je predlog u pogledu sastava Visokog saveta sudstva podržan od strane same komisije i da u njemu ostaje pet članova od sudija i pet članova koje bira Narodna skupština.

 

 

 

Takođe, Kuburovićeva ističe da je i prihvaćen predlog od strane Ministarstva pravde, da u slučaju da Skupština ne izvrši izbor članova tog tela, mandat za to ima petočlana komisija, koja je prvi put uvedena kao sistem izbora novih članova od strane Republike Srbije.

Ministarka pravde dodala je da je važno i to da su izmenjene odredbe koje se tiču sastava Državnog veća tužilaca u odnosu na prvobitni nacrt dobijen od VK, tako da je i tu podržano ono što je urađeno od strane Ministarstva pravde.

"Svakako, nadamo se da ćemo u što skorijem vremenu, u skladu sa svim primedbama koje su bile iznete, izmeniti amandmane i uputiti ih u proceduru za usvajanje Narodnoj skupštini", rekla je Kuburovićeva.

Ministarka je konstatovala da se veliki deo primedbi VK upravo odnosio i na neke nejasnoće u samom prevodu teksta koje su otklonjene na ovoj sednici i da će svakako ti delovi amandmana biti usklađeni.

Kuburovićeva je istakla da je samoj sednici prisustvovao predstavnik Konsultativnog veća sudija Evrope, koji je takođe podržao usvojeno mišljenje, kao i da je na samoj sednici, više puta istaknuto da je Srbija u saglasnosti i zajednički sa predstavnicima VK radila na izradi ovih amandmana, što upravo pokazuje da je izabran pravi način i pravi put.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 22.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija