Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Zbog poreskih dugovanja od 11 miliona dinara, sudski izvršitelji popisali deo voznog parka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu


Zbog poreskih dugovanja, sudski izvršitelji popisali su deo voznog parka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu. Iako je reč o tzv. nemedicinskim vozilima, odnosno u popis za plenidbu nisu ušli saniteti, nadležni ipak navode da bi, ukoliko Grad kao osnivač ne pomogne, poslovanje ove ustanove moglo biti usporeno.

Dve stare "zastave" i vozilo marke "nisan", niški izvršitelji krajem prošle nedelje procenili su kao dovoljnu naknadu štete u visini od oko nešto više od milion i dvesta hiljada dinara, koje niška Hitna pomoć duguje Republici Srbiji na ime poreskih obaveza. Bez obzira na prigovor koji je pravna služba Zavoda uputila, izvršenje koje bi svakog časa moglo da bude sprovedeno ne može biti odloženo.

- Onog momenta kada je to rešenje doneto postalo je izvršno. Uložili smo žalbu i obavestili Grad, i iako su sanitetska vozila još na broju, a trebovana medicinska sredstva RFZO prebacuje direktno dobavljaču, pružanje usluga građanima biće nesmetano obavljano. Ipak, smatramo da će eventualna plenidba otežati funkcionisanje nemedicinskog dela Zavoda za hitnu pomoć - istakla je Tanja Popović, pomoćnica direktora ove ustanove.

I pored otpuštanja cele Stomatološke službe krajem prošle godine, koja je decenijama radila pri Zavodu, upravo iz razloga što ih država ne prepoznaje kao ugovorene radnike, dugovi niške Hitne pomoći i dalje iznose više od 11 miliona dinara, za koliko im je trenutno račun u blokadi. Tvrde da je to zbog tužbi radnika za rad preko vikenda, jubilarnih nagrada, ali i plata za neugovorene medicinare u periodu od 2011. do 2015. godine, u šta svakako ne spadaju i zakonske kamate.

- O svemu su obavešteni nadležni u gradu Nišu kao i državni organi. Mi nemamo novac da izmirimo potraživanja, tako da čekamo odgovor - navodi Tanja Popović.

U Nišu su, inače, prošle sedmice popisali kompjutere dvojici izvršnih sudija Osnovnog suda zbog višemesečnih dugovanja jednom advokatu na ime sudskih troškova u slučaju u kojem je njegov klijent oslobođen krivice. Pre tri meseca popisali su i dva pogrebna vozila i jedan automobil JKP "Gorica", koje se bavi održavanjem grobalja i pružanjem pogrebnih usluga, u cilju namirenja zaostalih zarada radnika sa izvršnim sudskim rešenjima u ukupnom iznosu od oko 100 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti i Danas, 24.05.2016.
Naslov: Redakcija