Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Doživotna robija predviđena za najteža krivična dela. Sudovi više neće moći da skrate kaznu ubicama, silovateljima i pedofilima


Radna grupa Ministarstva pravde prihvatila je sve predloge Fondacije "Tijane Jurić" za izmene Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016), što znači da će sudije moći da ubice dece i trudnica osude na doživotnu robiju. Takođe, sudovi više neće moći da skrate kaznu ubicama, silovateljima i pedofilima.

"Hvala vam, prijatelji, uspeli smo!", glasi status koji je Igor Jurić okačio na svoj Fejsbuk profil u subotu uveče nekoliko minuta nakon što je radna grupa i definitivno donela odluku da pred poslanike izađe sa predlogom koji se u potpunosti poklapa sa njegovim predlozima. Godine borbe ovde se završavaju: ostaje još samo da poslanici usvoje predlog Ministarstva. Većina - i među onima koji predstavljaju vlast i među onim opozicionim - ranije ih je u javnosti podržala, teško je očekivati da će iko pogaziti reč.

- Dobili smo konačni predlog Krivičnog zakonika od predstavnika Ministarstva pravde. Naš predlog je kompletno prihvaćen. Ovo je za nas velika stvar i mnogo smo emotivno sve podneli. Sad čekam da zakon uđe u Narodnu skupštinu i nadam se da će ga izglasati sve poslaničke grupe, da neće gledati političke podele. Kada sam objavio da je naš predlog prihvaćen, veliki broj građana mi se javio. Ovo je važno ne samo zbog izmena zakona već jer smo pokazali da kao društvo možemo nešto promeniti. Ovo je velika pobeda svih građana Srbije - kaže Jurić.

Doživotni zatvor za ubice dece cilj je ka kom je stremio od proleća 2017. godine. Zapravo, njegovo delovanje u tom pravcu je počelo i ranije, ali je pre dve godine dobilo zamah. Od tada je prošao trnovit put dok predlog, koji je podrazumevao da svi koji učine krivično delo ubistvo deteta dobiju najstrože kazne, nije konačno usvojen. Kada je 3. maja predao predlog izmena Krivičnog zakonika u Narodnu skupštinu, činilo se da smo na korak od pobede.

Međutim, poslanici su tada ostali nemi na predlog. Usledio je odgovor: u oktobru 2017. godine, u samo nedelju dana, u više od 40 gradova u Srbiji prikupljeno je oko 160.000 potpisa građana koji su dali podršku uvođenju doživotne kazne zatvora. U novembru iste godine potpisi su predati predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, koja je inicijativu prosledila premijerki Ani Brnabić. No, kako ni šest meseci od predaje potpisa inicijativa nije došla na dnevni red poslanika, Igor Jurić napisao je otvoreno pismo državnom vrhu. Usledili su meseci čekanja i niz tribina, ukazivanja zbog čega doživotni zatvor treba uvesti u naše zakonodavstvo. U novogodišnjoj noći, 31. decembra 2018. godine, Jurić je konačno počeo da vidi svetlost na kraju tunela: ministarka pravde Nela Kuburović formirala je radnu grupu za izmene i dopune Krivičnog zakonika. Ovu radnu grupu čiji je rezultat Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, činili su, pored predstavnika ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, sudije i tužioci.

Pored uvođenja kazne doživotnog zatvora, Krivični zakonik dobiće čitav set novih promena, a kako je najavljeno, biće strože kažnjavani nasilnici, dileri, silovatelji, povratnici.

Predlozi izmena od članova Radne grupe koju je formiralo Ministarstvo pravde 31. decembra prošle godine do sada su nekoliko puta objavljivani. Ipak, do sada javnosti nije otkrivano šta će od predloženog, pored kazne doživotnog zatvora, biti usvojeno.

Ministarstvo pravde objavilo je na svojoj internet prezentaciji Nacrt zakona, u cilju revidiranja sankcija za najteža krivična dela, saopšteno je u ovoj instituciji.

U objavljenom Nacrtu zakona potvrđeno je pisanje da je Ministarstvo pravde usvojilo predlog Fondacije "Tijana Jurić"

- Predložene izmene odnose se na uvođenje doživotne kazne zatvora u krivično – pravni sistem Srbije za najteža krivična dela – teško ubistvo, silovanje koje za posledicu ima smrt, zatim obljuba nad detetom i nemoćnim licem sa smrtnom posledicom, kao i za krivično delo obljuba zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom itd. Nacrt zakona predviđa nove mere i za višestruke povratnike - stoji u saopštenju Ministarstva pravde.

Radnu grupu za izradu navedenog nacrta teksta izmena i dopuna KZ-a, pored predstavnika ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, činile su i sudije, tužioci, advokati, predstavnici svih relevantnih institucija, kriminoloških instituta, kao i predstavnici strukovnih udruženja i nevladinih organizacija.

Najavljene izmene Krivičnog zakonika koje podrazumevaju uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece naći će se u Narodnoj skupštini nakon prvomajskih praznika.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Bogosav, 21.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija