Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Nacrtom zakona obuhvaćeni radnici koji su po sili zakona morali da se penzionišu pre 65 godine, a sada će dobijati punu starosnu penziju budući da su potpisali ugovor sa Vladom RS


U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je na javnoj raspravi do 2. aprila, nema ni pomena o pooštravanju starosne granice za odlazak u penziju nakon navršenih 65 godina života ni za muškarce ni za žene. Time sve spekulacije o tome da ćemo još stariji u mirovinu zbog neodrživosti penzijskog sistema i odnosa broja zaposlenih prema penzionerima, koje su se poslednjih meseci mogle čuti u javnosti, padaju u vodu. Bar za sada.

Nema, doduše, bar prema onome što se može pročitati u Nacrtu zakona, ni najave da bi se mogli ukinuti penali za prevremeno penzionisanje onih koji su otišli pre 65 godine u penziju i da ove kazne budu samo privremene.

Pravo na ukidanje penala za odlazak u penziju pre 65 godine ima oko 7.000 radnika koji su protivno svojoj volji morali da se penzionišu zbog činjenice da su im firme otišle u stečaj ili u restrukturiranje, a oni su do penzije imali još dve, odnosno pet godina.

U Ministarstvu rada objašnjavaju da je reč je o osobama koje su prihvatile program Vlade Republike Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena zakona iz 2014. godine, umesto starosne, ostvarila pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije.

U međuvremenu, bio je usvojen Zakon o PIO kojim je uvedeno da će onima koji steknu samo godine staža kao uslov za penziju, ali ne i godine starosti, prinadležnosti biti umanjivane. To znači isplatu umanjene penzije za svaki mesec koji fali do ispunjenja starosne granice za penzionisanje. Odlukom Vlade Srbije iz marta 2016. godine ovoj grupi penzionera je do 1. oktobra isplaćivana puna penzija, a problem je nastao kada je tehnička vlada taj zaključak ukinula.

Ova izmena biće uneta u novi predlog nacrta Zakona o PIO na osnovu zaključku vlade od 19. novembra 2020. godine, potvrdili su u Ministarstvu rada. Shodno tome ovi penzioneri dobijaju punu, a ne umanjenu penziju.

Upitani šta još predviđaju nove izmene Zakona o PIO u ministarstvu odgovaraju da su predložene promene koje se odnose na utvrđivanje vanbračne zajednice i korisnike porodične penzije. Posebno će se povesti rasprava o razlici do najnižeg iznosa za one kojima su primanja niža od najnižeg iznosa penzije, a koji primaju i inostranu.

Postaviće se i pitanje da li će fond ubuduće imati pravo da zahteva naknadu pričinjene štete od osoba koje koriste tuđu negu i pomoć i od nekog drugog. Svi korisnici porodične penzije ubuduće će biti u ravnopravnom položaju, tako što se posle smrti penzionera ona neće određivati od prevremene starosne penzije već od starosne ili invalidske penzije koja bi osiguraniku pripadala u času smrti, te se radi tehnička korekcija odredbe.

Izmenama će se utanačiti i pitanje i kako najbezbolnije rešiti problem koji se javlja sa isplaćenom penzije nakon smrti korisnika, kada neko umesto njega nastavlja da podiže penziju. Kada se to otkrije, PIO fond ima problem kako da vrati novac koji je uplaćen nakon smrti penzionera. Fond svakog meseca ima oko milion aktivnih obustava na osnovu kojih se poveriocima uplaćuje penzija, odnosno novčane naknade po osnovu realizacije rešenja o izvršenju, ili rešenja o administrativnoj zabrani. Naplata svih poverilaca može se desiti posle okončanja ostavinskog postupka, a ne iz sredstava fonda.

Jedno od važnih pitanje je i postojanje vanbračne zajednice koja se utvrđuje u vanparničnom postupku, ali ne i obaveza izdržavanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 19.03.2021.
Naslov: Redakcija