Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT REVIDIRANOG AKCIONOG PLANA ZA POGLAVLJE 23: Dokument sadrži tri elementa, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i osnovna prava


Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kaže da su izmene Ustava sada u Narodnoj skupštini Republike Srbije i da u reviziji akcionog plana za poglavlje 23 više nema razgovora o tome, ali ima o izmenama zakona koji će uslediti nakon promene najvažnijeg akta.

"U ovoj reviziji nemamo više razgovora o izmenama Ustava, ali imamo o izmenama seta zakona", rekla je Miščević na sednici povodom Nacrta revidiranog Akcionog plana za poglavlje 23. Među tim zakonima su zakoni o uređenju sudova, o javnim tužilaštvima, o sudijama…

Prema njenim rečima, cilj tog dokumenta koji ima tri elementa, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i osnovna prava je da se nakon gotovo tri godine implementacije akcionog plana napravi "kopča" sa merilima koja nisu postojala u momentu kada je prethodni akcioni plan napisan ili nije bilo saznanja o tome kako će ona izgledati.

Rok za dostavljanje prvih komentara za Nacrt akcionog plana bio je 8. februar ove godine, a među tim komentarima se našao nedostatak transparentnosti prilikom izrade dokumenta, kao i nedostatak finansijske procene.

Miščević objašnjava da će finansijski troškovi biti precizno definisani kada se dogovore mere u akcionom planu, a kada je reč o transparentnosti, napominje da je u izradi dokumenta učestvovalo više od 40 institucija.

"Oni su svoje inpute pisali na osnovu sopstvenih analiza tih delova akcionog plana koje su radili u februaru, martu aprilu prošle godine. Dopuštam da se njihove i ocene civilnog društva ne poklapaju", rekla je Miščević.

Podseća da je važno da se proveri šta je urađeno iz akcionog plana i da se vide šta su nedostaci.

"Ima sigurno prostora za popravku", rekla je Miščević i podsetila da je poglavlje 23 "šampion inkluzivnosti".

Ona je poručila da će vlada dobro poslušati zamerke, a tekst sa velikim brojem zamerki koje je dostavilo civilno društvo, odnosno Nacionalni konvent biće prosleđen institucijama koje učestvuju u izradi revizije akcionog plana.

"Cilj nam je da u nekom momentu predstavimo, a nadam se što pre, Evropskoj komisiji prvi nacrt revizije akcionog plana kako bismo dobili njihove komentare, a onda dalje radili na njima", rekla je Miščević.

Ona je navela da ne može da kaže da je cilj da se revizija uradi tokom ove godine, jer je mnogo važnije da se dođe do dobrih rešenja.

Ističe, međutim, da će ova godina biti okvir u kojoj će se operativno raditi na tome.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.02.2019.
Naslov: Redakcija