Zastava Bosne i Hercegovine

ŠTRAJK BEOGRADSKIH ADVOKATA: Obustavu rada razmatraće i druge advokatske komore u Srbiji


Od petka, 24. decembra 2021. godine kreće štrajk advokata, traži se povlačenje iz procedure Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, poništavanje dopunjenog stava VKS-a i zamrzavanje poreske obaveze za advokate na nivou iz 2018. godine.

Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) koji je potpisao Odluku o obustavi rada na teritoriji Beograda uveren je da neće svi advokati u Beogradu poštovati ovu odluku.

- Apsolutno ne očekujem bezuslovno poštovanje obustave. Određeni broj advokata će raditi i u petak kada obustava stupa na snagu. Koliko će taj broj biti, ja to ne mogu da znam - ističe Bulatović.

Predsednik AKB-a pojašnjava da većina u skupštini komore ne mora nužno da reflektuje i većinu među advokatima.

- Ova odluka je doneta na sednici koja je sazvana potpisima deset odsto advokata. U beogradskoj komori ima oko 5300 advokata, a predlagači su predali potpise oko 550 članova. Na vanrednoj skupštini se, na moje iznenađenje, pojavilo hiljadu i sto advokata, a odluka je izglasana sa 662 glasa - ističe Bulatović.

On naglašava da je Statut Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 37/2018) donet u vreme kada je u Beogradu bilo oko hiljadu advokata i da on ne prati situaciju u komori.

- Ovaj statut omogućava hipotetičku situaciju da 150 advokata odlučuje u ime više od pet hiljada advokata. Nažalost, to je tako, ali je to statut - kaže Bulatović.

Bulatović napominje da ne zna kako će da funkcioniše sankcionisanje kršenja obustave, dodajući da su disciplinski organi komore nezavisni u svom radu. On lično, kako kaže, poštovaće odluku većine.

- Ja neću raditi od petka. Ja sam lično protiv obustave i u više navrata sam istakao da bi po meni to trebalo da bude poslednja mera. Međutim, ja sam predsedavao skupštinom koja je tu odluku donela i bio bi nonsens da je ja ne poštujem. Ne dopada mi se ta odluka, ali je to odluka većine i ja ću to da poštujem - ističe Bulatović.

On je napomenuo da još uvek nikakvih kontakata između organa komore i nadležnih državnih organa nije bilo i da će tek od petka videti kako da reše probleme zbog kojih je obustava i izglasana. Podsetimo, beogradski advokati su na vanrednoj skupštini izglasali obustavu rada tražeći povlačenje izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku iz procedure, poništavanje dopune stava Vrhovnog kasacionog suda iz septembra ove godine koji se odnosi na bankarske sporove i zamrzavanje poreskih obaveza za advokate na nivou iz 2018. godine.

Predstavnik Advokatskog protesnog odbora Miroslav Živković izjavio je da će članovi Advokatske komore Beograd (AKB) od petka obustaviti rad, kao i da će obustava rada trajati dok se Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti ne povuče iz javne rasprave.

Živković je rekao da će obustava rada advokata iz Beograda trajati do ispunjenja zahteva, među kojima je i zahtev za otklanjanje stava Vrhovnog kasacionog suda kojim je “iz korena promenjen stav koji je nalagao bankama da kao i svi učesnici u platnom prometu moraju da dokažu stvarnost troškova”.

Zahtev AKB je i da se “poreske obaveze, naročito mladih advokata, vrate na nivo iz 2018. godine”.

Živković je naveo da će u petak biti održana i skupština Advokatske komore Šapca, kojoj pripadaju i advokati iz Loznice i Valjeva, na kojoj se očekuje donošenje odluke o obustavi rada na njihovoj teritoriji.

Sledeće nedelje je skupština Advokatske komore Zaječara, a zatim očekujemo i skupštine advokatskih komora Niša i Kragujevca koje će nas podržati. Pojedinačno po komorama imaćemo obustavu rada na teritoriji Srbije, rekao je Živković.

On je rekao da će do odluke o obustavi rada advokata na teritoriji cele Srbije doći preko svake komore pojedinačno, zato što takav stav nije usvojen na Advokatskoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, bilo je pritisaka i tokom održavanja Skupštine Advokatske komore Beograda, čiji advokati čine 50 odsto članstva Advokatske komore Srbije, da se odluka o obustavi rada ne izglasa, koji nisu uspeli zato što je tokom glasanja svako pojedinačno morao da se legitimiše.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, i N1, 22.12.2021.
Naslov: Redakcija