Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, doneta Odluka o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 21. oktobra 2016. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kojim se "starim studentima" osnovnih studija produžava rok za završetak studija za dve godine.

Rok za završetak školovanja produžava se i za magistarske i doktorske studije za dve godine.

Zakon je usvojen većinom glasova - za je glasalo 175 poslanika, niko nije bio protiv ni uzdržan.

Zakon omogućava da studenti koji su od 2006. do 2014. godine upisali prvu godinu studija, zadrže pravo studiranja na budžetu godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Zakonom je omogućeno da se u narednoj godini finansiraju iz budžeta, ako su u školskim 2014/2015. i 2015/2016. ostvarili 48 ESPB bodova.

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj doneo je Zaključak da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sačini uputstvo, kojim će se studentima generacije 2006, 2007. i 2008, a koji studiraju po Bolonjskom sistemu, omogući produžetak studiranja za godinu dana, bez novčane naknade i promene nastavnih planova.

Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, čime je završena Druga sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija