Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRUGI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF NA PALIĆU, OD 22. DO 25. SEPTEMBRA 2019. GODINE: Razmatrani poreski propisi i reforma javnog sektora


Drugog dana Savetovanja, 23. septembra 2019. godine, u organizaciji kompanije Paragraf pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru" organizovana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrani su aktuelni propisi u vezi sa reformom javnog sektora.

Ruža Urošević, sudija Upravnog suda održala je uvodno predavanje na temu upravnog postupka i upravnih sporova - ujednačavanje sudske i upravne prakse, nakon čega je odgovarala na pitanja učesnika.

Verka Atanasković, v.d. pomoćnika direktora u Sektoru za sukob interesa i pitanja lobiranja u Agenciji za borbu protiv korupcije izlagala je na temu Sprečavanja korupcije i sukoba interesa, aktuelna praksa Agencije za borbu protiv korupcije i najvažnije novine koje donosi novi Zakon o sprečavanju korupcije

Emila Spasojević, ekspert u oblasti radnih odnosa, zabrane diskriminacije i zaštite ljudskih prava održala je predavanje na temu diskriminacija u oblasti radnih odnosa u javnom sektoru

Biljana Antić, prosvetni inspektor grada Beograda govorila je o pripremljenost ustanove obrazovanja i vaspitanja za rad na početku radne 2019/2020. godine (radni odnosi i primena kontrolnih lista u redovnom inspekcijskom nadzoru)

Za učesnike iz privatnog sektora razmatrane su aktuelnosti u vezi sa porezima, računovodstvom i zaradama

Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" održao je predavanje o Internom obračunu PDV-a u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost.

Olica Pješčić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" govorio je o formalnoj ispravnosti računa iz ugla prava na odbitak prethodnog poreza, sa posebnim osvrtom na pogrešno iskazivanje PDV u računu i mogućnost ispravke računa. Takođe je predstavio i novine predviđene Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Dr Marina Protić, odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" izlagala je na temu najznačajnijih novina u Predlogu zakona o reviziji i Predlogu zakona o računovodstvu i najavljeno objavljivanje prevoda novih MSFI

Suzana Kostić, urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" održala je predavanje na temu Poreskog tretmana primanja zaposlenih po osnovu tim bildinga, sopstvenih akcija, spornih pitanja u vezi obračuna naknade zarade po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju i ostalim aktuelnostima u oblasti zarada i naknada zarada.

Predavanja se nastavljaju u utorak 24. septembra 2019. godine, trećeg dana savetovanja, po planiranom programu.

Izvor: Redakcija, 23.09.2019.