Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Tehnički pregled vozila najmanje pola sata, uz fotografije


Iako neće biti drugog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina, promena u proceduri će biti, kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije ističući da će tehnički pregledi biti obavezni i detaljniji.

Odluka da se vozila ne podvrgavaju dvostrukom tehničkom pregledu doneta je u interesu građana, rekao je Radenković.

"Novina je da se od sada predviđa pet fotografija sa tehničkog pregleda vozila. To je prelazno rešenje a u naredne tri godine biće i video-zapis. Ove kontrole nisu toliko strože u odnosu na ranije, a ono što je bitno je dužina trajanja tehničkog pregleda, a to je minimum 30 minuta. Tako da će pregledi svakako biti detaljniji. Što se tiče korozije, ona će uticati samo ako je reč o dubinskoj a ne površinskoj koroziji", rekao je Radenković.

Prema njegovim rečima, postoji potreba da se naše zakonodavstvo uskladi sa zakonodavstvom EU ali i želja da se smanje nesreće zbog tehničke neispravnosti vozila.

Za gotovo mesec dana koliko se meri srednja brzina na auto-putevima u zemlji, broj nesreća je smanjen za trećinu, navodi on.

"Prekoračenje brzine će se i dalje meriti radarima, a reagovaće i presretači. Ako uporedimo sa istim periodom prošle godine, 29 lica je manje poginulo, a 500 je manje povređenih na tim deonicama na kojima se meri srednja brzina", pojasnio je Radenković.

Što se tiče početka primene odluke o brzini od 130 kilometara na sat na auto-putu, Radenković kaže da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima trenutno u skupštinskoj proceduri i da će se ta odluka primenjivati kada zakon bude usvojen.

Odluka će važiti samo na onim deonicama auto-puta gde to dozvoljavaju tehničke karakteristike puta, rekao je Radenković.

Izvor: Vebsajt Politika, 23.05.2018.
Naslov: Redakcija