Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O DOBROVOLJNOM VATROGASTVU: Uvodi se registar dobrovoljnih vatrogasnih društava


Veliki broj vatrogasaca dobrovoljaca iz cele Srbije prisustvovao je javnoj raspravi o Nacrtu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu održanoj u Beogradu, a kao jednu od bitnijih stavki, učesnici diskusije su naglasili finansiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava. Takođe, na skupu u organizaciji Sektora za vanredne situacije MUP-a, moglo se čuti da se prvi put uvodi registar dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Ovaj registar vodiće MUP – Sektor za vanredne situacije. Jedna od novina biće i formiranje omladinskog kluba, čiji će članovi biti mlađi od 18 godina. Cilj kluba je da afirmiše dobrovoljno vatrogastvo među mladima. Planirano je da ovaj zakon donese veću podršku dobrovoljnim vatrogascima i da država više ulaže u ovu oblast. Ljudi koji se bave ovim poslom rade kao pravi profesionalci i posebno su značajni u malim sredinama, koje su udaljene od profesionalnih vatrogasnih brigada.

Vatrogasna društva okupljaju dobrovoljce različitih zanimanja spremne da se uhvate u koštac ne samo sa požarima, već i sa poplavama i svim ostalim nepogodama koje izaziva priroda, ali i ljudska nepažnja. Ova društva do sada su uglavnom bila prepuštena sama sebi i na različite načine su se dovijali kako da nabave novac za opremu, prostorije, vozila…

"Nakon dugo godina daćemo sve od sebe da ova važna oblast dobije jedno utemeljenje koje zaslužuje. Pokušaćemo da tekst bude što kvalitetniji i udarićemo temelje nečega što će trajati. Takođe, potrudićemo se da uz zakon ide i pravilnik koji će dati odgovore na mnoga pitanja", rekao je Predrag Marić, pomoćnik ministra policije i načelnik Sektora za vanredne situacije.

U našoj zemlji je oko 300 dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i 150 vatrogasnih saveza.

"Ovo je jedan od najvažnijih dana o dobrovoljnom vatrogastvu u poslednjih nekoliko decenija. Donošenjem novog zakona nadamo se da ćemo rešiti status dobrovoljaca. Očekujemo više od 40.000 članova i to će značiti veću bezbednost za građane Srbije", rekao je Dragan Mihajlović, predsednik Vatrogasnog saveza Srbije.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 22.05.2018.
Naslov: Redakcija