Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Jedan od predloga je da ne postoje ograničenja u količini i da farmeri dobiju 15 dinara za svaki litar mleka predat mlekarama


Udruženje poljoprivrednika i malih proizvođača mleka iz Banata saopštilo je da je zadovoljno dosadašnjim ishodom razgovora s resornom ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

Kako se navodi, većina njihovih najvažnijih predloga, oko 90 odsto, uvršteni su u tekst Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji se nalazi pred narodnim poslanicima.

U dopisu koji je poslat medijima navodi se da uvođenje e-Agrara, po njihovom mišljenju, otvara put za lakše ostvarivanje podsticaja, a jedna od najvažnijih izmena jeste da bi, ukoliko predlog bude prihvaćen, sadašnji podsticaj od 6.000 dinara, po hektaru, bio praktično minimalan iznos davanja.

Sada nam to otvara mogućnost za nove pregovore o povećanju subvencija po hektaru. Takođe, u cilju povećanja stočnog fonda uvodi se nova vrsta podsticaja za žensku telad od kvalitetnih priplodnih junica i to kvartalno po 25.000 dinara– izjavio je Vukašin Baćina, predstavnik tog udruženja. Kako ističe, farmeri su posebno zadovoljni predlogom da se ukine minimalna količina predatog mleka od 3.000 litara za ostvarivanje premije. Sada se predlaže da proizvođači za svaki litar proizvedenog i predatog kravljeg mleka dobiju premiju od 15 dinara.

Ovi predlozi zakona mnogo znače nama proizvođačima mleka. Više od 30 godina bili su u ogromnom problemu. Nailazimo na razumevanje u ministarstvu poljoprivrede. Za ovo kratko vreme zadovoljni smo koliko je urađeno. Nadamo se još boljoj saradnji u budućnosti i zajedničkoj borbi da ponovo u maju vratimo cenu mleka na 80 dinara po litru, plus premija od 15 dinara – istakao je Vukašin Baćina.

Podsetimo, u Narodnoj skupštini Republike Srbije održano je javno slušanje predloženih izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi. Rasprava je trajala više od pet sati, a ministarka Tanasković između ostalog je rekla da nema govora da će prelevmani na mleko i mlečne proizvode biti ukinuti i da su oni dali rezultate jer je izvoz apsolutno pao od kada su uvedeni. Odgovarajući na primedbe da se ne zna šta je strategija poljoprivrede, ministarka je izjavila da je za ovu godinu prioritet povećanje stočnog fonda i da predložene mere govore u prilog tome.

Prema poslednjim podacima, u elektronski registar do sada je prijavljeno 270.000 poljoprivrednih gazdinstava, 147.000 prijavilo se za subvencije po hektaru čija bi isplata trebalo do počne od 24. aprila. Za premije za mleko, u prvom kvartalu, bilo je 902 zahteva s tim što se očekuje da će ih biti više jer je rok za prijavu produžen.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 19.04.2023.
Naslov: Redakcija