Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OGRANIČAVANJU MALOPRODAJNE CENE ZAŠTITNIH SREDSTAVA ZA VREME VANREDNOG STANJA NASTALOG USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Apoteke poštuju odredbu o najvišoj ceni maski i rukavica


Tržišna inspekcija obavila je 680 vanrednih inspekcijskih kontrola u apotekama i utvrdila da nije bilo kršenja Uredbe o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 40/2020, 43/2020 i 48/2020 - dalje: Uredba), kojom je cena maski ograničena na 120 dinara, a cena rukavica na 40 dinara po komadu.

Načelnik u Sektoru tržišne inspekcije Mirjana Damjanović kaže da je Uredbom regulisano da apoteka može da prodaje maksimalno 20 komada rukavica po potrošaču, a njihova maloprodajna cena ne sme da pređe 40 dinara po komadu.

Uredbom je ograničena i cena zaštitnih maski na maksimalnih 120 dinara.

Ona podseća da se Uredba odnosi isključivo na zaštitnu opremu koju distribuira Republički fond za zdravstveno osiguranje privrednim subjektima u cilju "blagovremenog i ravnomernog snabdevanja tržišta".

"Od početka primene ove Uredbe tržišni inspektori su obavili 680 vanrednih inspekcijskih nadzora u apotekama i ni u jednom slučaju nismo utvrdili povredu propisa. Ravnomerno snabdevanje maloprodajnih objekata (apoteka) ovom robom doprinelo je osetnom smanjenju žalbi građana na nedostupnost i cene maski i rukavica", kaže Damjanović.

Ističe da postoji i Odluka o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme ("Sl. glasnik RS", br. 35/2020, 55/2020 i 57/2020), koja se odnosi na rukavice koje ne distribuira RFZO, i da je tom Odlukom propisano da kod prodaje rukavica, gumenih, hirurških i ostalih, marža trgovca u veleprodaji i maloprodaji ne sme da prelazi nivo koji je obračunavan na dan 5. mart 2020. godine.

Dodaje da inspekcija nije utvrdila nijedan prekršaj ni prilikom formiranja cena zaštitnih rukavica.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.04.2020.
Naslov: Redakcija