Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Podnošenje zahteva za zaštitu prava na nabavku na koju se ne sprovodi ZJN


Primenom novog Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 – dalje: ZJN) uvedeni su pragovi od kojih počinje da se primenjuje ZJN. Pravila primene ovih pragova su propisana kroz članove 27. i 28. ZJN u kojima se odredbe ovog zakona ne primenjuju na nabavke dobara, usluga i konkursa za dizajn čija je procenjena vrednost manja od 1.000.000 dinara i nabavku radova čija je procenjena vrednost manja od 3.000.000 dinara.

To praktično znači da se na sve one nabavke čije su procenjene vrednosti ispod 1.000.000 naručioci nisu dužni da primenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama i iste objavljuju na Portalu javnih nabavki. Kako je nov način funkcionisanja portala javnih nabavki u mnogome olakšao sprovođenje postupaka javnih nabavki, a time i postupak podnošenja ponuda od strane ponuđača, uticao je i na to da mnogi naručioci svoje nabavke čije su procenjene vrednosti ispod 1.000.000 dinara (za nabavku dobara ili usluga) sprovode na Portal kao otvorene postupke. Takvo postupanje naručioca je u potpunosti opravdano, međutim problem nastaje kada je u pitanju postupak zaštite prava.

Ovde se postavlja pitanje da li ponuđač koji učestvuje u postupku nabavke gde je procenjena vrednost ispod 1.000.000 dinara (za nabavku dobara ili usluga) može da podnese zahtev za zaštitu prava? Dosadašnja praksa ali i stav Republičke komisije za zaštitu prava je takav da ne postoji zakonski osnov za pokretanje postupka zaštite prava povodom postupanja naručilaca u nabavkama na koje se u smislu člana 27. ZJN odredbe ovog zakona ne primenjuju, niti zakonski osnov za postupanje ovog organa. S tim u vezi postoji i rešenje Republičke komisije broj 4-00-8/2022 od 27.01.2022.godine, u kome Republička komisija odbacuje zahtev za zaštitu prava podnosioca zahteva uz obrazloženje da se na takvu nabavku u kojoj je procenjena vrednost ispod 1.000.000,00 dinara ne može sprovesti postupak zaštite prava na postupanje naručioca iako je ista objavljena na Portalu javnih nabavki.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Ponuđači, 11.03.2022.
Naslov: Redakcija