Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Zaposlenima iz tzv. opcija 3 i 5 pune, a ne umanjene penzije


Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju se utvrđuju prava za korisnike iz tzv. opcija 3 i 5, saglasno zaključku Vlade Srbije od 19. novembra prošle godine, rečeno je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovim zaključkom se, podsećaju u Ministarstvu, navedenim kategorijama penzionera obezbeđuje isplata razlike između iznosa ostvarene prevremene starosne penzije i starosne penzije.

Reč je o ljudima koji su svojevremeno prihvatili Program Vlade Republike Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju iz 2014. godine, umesto starosne penzije, ostvarili pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije.

Javna rasprava o predloženim rešenjima će trajati do 2. aprila, nakon čega će Nacrt zakona biti upućen prvo Vladi Republike Srbije na razmatranje, a zatim i u skupštinsku proceduru.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.03.2021.
Naslov: Redakcija