Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O OČUVANJU KULTURNOG I ISTORIJSKOG NASLEĐA SVETOG MANASTIRA HILANDAR: Cilj zakona je da se obezbedi kontinuirana i na zakonu osnovana podrška i pomoć Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar i u tom okviru pomoć obnovi, rekonstrukciji i očuvanju tog manastira, uz stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskih sredstava


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije raspravljaju o Predlogu zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar.

Cilj zakona je da se obezbedi kontinuirana i na zakonu osnovana podrška i pomoć Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar i u tom okviru pomoć obnovi, rekonstrukciji i očuvanju tog manastira, uz stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskih sredstava.

Sredstva za realizaciju projekata, kako se navodi u zakonu, mogu se obezbediti i u budžetu autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, putem donacija kao i iz drugih izvora.

Manastir Hilandar koji je zajedno sa celokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan u listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska, predstavlja neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe.

Taj manastir od svog osnivanja 1198. godine postoji kao samoupravna monaška ustanova koja svojim neprekinutim postojanjem predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da će se usvajanjem Predloga zakona osigurati podrška Srbije u očuvanju tog manastira koji je 2004. godine teško oštećen u katastrofalnom požaru.

Gojković je objasnila da će se podrška manastiru Hilandar ogledati kroz pomoć obnovi i rekonstrukciji delova manastira stradalih u požaru, kao i očuvanju svih drugih delova manastira Hilandara, uključujući nematerijalno kulturno nasleđe.

"Podrška države Hilandaru u poslednjoj deceniji nije bila upitna, ali sada stvaramo mogućnost da po prvi put imamo stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskim sredstvima", rekla je Gojković obrazlažući zakon u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Prema njenim rečima Srbija će sprovoditi programe koji se odnose na očuvanje istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira, a pored toga pomoći će i obnovu i rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih objekata manastira Hilandar.

Kako je navela, obaveza Srbije biće i da preko svojih nadležnih organa učestvuje u organizaciji proslava značajnih datuma iz istorije manastira.

Gojković je ukazala da Predlog zakona definiše da Vlada obrazuje komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno telo, navodeći da slična Komisija postoji i sada sastavljena je od najvećih stručnjaka iz oblasti kulturnog nasleđa.

Na čelu Komisije je ministar kulture, u ovom trenutku Maja Gojković, dok je ministar Nenad Popović njen zamenik.

Dodala je da će se budžetska sredstva za podršku opredeljivati za svaku tekuću godinu zakonom kojim se utvrđuje budžet Srbije.

Manastir Hilandar je pre 17 godina doživeo veliku nesreću u katastrofalnom požaru, koji je obuhvatio više od polovine kompleksa manastira u zidinama.

Gojković je ukazala da je Srbija je do sada za obnovu Hilandara opredelila 1.767.000.000 dinara, od čega pojedinačno najviše u ovoj, 2021. godini, 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Republike Srbije, rekla je Gojković.

Sakralno nasleđe čini najveći deo naše kulturne baštine.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.09.2021.
Naslov: Redakcija